27.05.2024

Агаг: Формула 1 и Формула Е може да се слеят

В дългосрочен план е възможно двата световни шампионата Формула 1 и Формула Е да се слеят. Това прогнозира създателят на Формула Е Алехандро Агаг на конференцията на ФИА, посветена на електрическата мобилност.

„Аз съм голям фен на Формула 1, винаги съм бил – обясни Агаг, който преди да се захване с Формула Е имаше тим в сериите GP2. – Мисля, че в бъдеще задвижването на автомобилите ще е електрическо. А Формула Е има ексклузивен лиценз със срок 25 години за състезания с електрически формули.

„За мен това означава, че в някакво бъдеще ще има развитие в обща посока, но не знам как ще се случи това.”

Агаг допълни, че според него болидите от Формула Е трябва да се изравнят като представяне на пистата с колите от Формула 1, за да се говори за обединяване на двата шампионата.

„След като електрическите формули станат толкова бързи, колкото тези, задвижвани с двигатели с вътрешно горене, не виждам причина те да се състезават отделно – обясни Агаг. – Но предполагам, че това ще отнеме известно време. Ще са налице условия за съвместна работа.”

И в момента има връзка между двата шампионата – тя се олицетворява от Джон Малоун, който е председател на борда на директорите на основния акционер във Формула 1 Liberty Media и заема същия пост в мажоритарния акционер във Формула Е Liberty Global.

„Двата шампионата имат различни акционери, които обаче имат връзка чрез техния основен акционер, така че на това ниво, на оперативно ниво, един ден ще се вземат решенията”, прогнозира Агаг.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.