30.05.2024

Агаг: Формула 1 ще иска разрешение от нас, за да мине на ток!

Основателят и шеф на единствения шампионат с електрически болиди Формула Е Алехандро Агаг за първи реагира изключително остро на възможността Формула 1 също да мине на електричество в следващото десетилетие.

Реакцията на Агаг дойде след обясненията на спортния директор на Формула 1 Рос Браун, който заяви, че „нищо не спира” Формула 1 да премине изцяло на електрическо задвижване в следващите години.

„След 5 години или след 10 години или след колкото време е необходимо, ако има желание и нужда от нов тип задвижване във Формула 1, ние ще го направим”, обясни Браун пред сайта F1 Fan Voice.

Но Агаг коригира изказването на Браун с обяснението, че това няма да е възможно заради уговорките, които Формула Е има с ФИА.

„Рос каза, че Формула 1 може да стане електрическа в следващите 10 години, накратко – това не може да стане – заяви вчера Агаг. – Формула Е има ексклузивен лиценз с ФИА за 25 години и досега са минали само 4.

„Така че, най-рано Формула 1 може да мине на изцяло електрическо задвижване през 2039 година, ако дотогава ние не подновим споразумението си с ФИА, но аз не виждам причина да не го подновяваме за по-дълъг период.

„Ние имаме ексклузивитет поне до 2039 година, така че поне дотогава Формула 1 няма как да е електрическа.

„Ако обаче те искат да преговарят с мен, това е нещо съвсем различно, аз винаги съм готов да говоря с нови хора. Но без да говорят с мен, няма начин Формула 1 да мине на изцяло електрическо задвижване.”

Агаг отново коментира, че не смята, че във Формула 1 се чувстват застрашени от Формула Е и допълни, че двата шампионата са съвсем различни и „отлично се допълват”.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.