15.07.2024

„Акрополис” се връща в WRC през септември

Едно от легендарните състезания в историята на световния рали шампионат – „Акрополис” в Гърция, се завръща в календара още тази година. Гръцката макадамова надпревара сменя рали „Чили” на датите, когато трябваше да се проведе състезанието в Южна Америка – 9-12 септември.

„Акрополис” е едно от състезанията, присъствали в календара в първия сезон в световния рали шампионат през 1973, а за последно беше част от WRC през 2013. В този период само два пъти ралито не беше част от WRC – през 1995 и 2010 година, когато при избора на ралита в календара се използваше ротация.

Гръцките власти полагат сериозни усилия от няколко години насам, за да върнат „Акрополис” в световния шампионат, като първоначалната цел беше това да стане през сезон 2022. Дори миналата година беше предложен план за групов тест на WRC тимовете на етапи от „Акрополис”, за да могат те да съберат информация за бъдещото завръщане на колоната в Гърция. Тестът беше планиран за септември, но не се осъществи, тъй като по това време беше рестартиран сезонът в световния шампионат, прекъснат през март заради коронавирус пандемията.

Рали „Чили” дебютира в WRC през 2019 и състезанието веднага се превърна в любимо на феновете и пилотите. Но за съжаление страната пострада сериозно от разпространението на коронавируса миналата година и сега положението остава сериозно. От промоутъра на WRC обаче уточниха, че „Чили остава част от семейството на WRC”, т.е ралито ще запази шансове да се бори за място в календара през 2022 година. Рали „Чили 2020” беше отменено през ноември 2019 заради политическите усложнения в страната и социалното напрежение там.

Тази година рали „Мексико” и „Аржентина” не са част от календара на WRC, а с отмяната на „Чили” Южна Америка остава без рали в световния шампионат за първи път от 1995 година.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Държавата дава 2,5 милиона евро за рали „Естония” – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.