15.06.2024

Алексей Люкянук триумфира в Кипър

Алексей Люкянук и неговият навигатор Алексей Арнаутов взеха победата в последният кръг от ERC, рали „Кипър“.
Люкянук домина през целият уикенд на смесените между макадам и асфалт трасета, зад волана на своята Ford Fiesta R5 с гуми Pirelli. Руснакът спечели 11 от 13 специални етапа, завършвайки състезанието с актив от над две минути в генералното класиране. С тази победа Люкянук си подсигури второто място в шампионата, побеждавайки Ралф Сирманцис.
„ Голямо успокоение че сме тук на финала, състезанието бе доста тежко за нас – заяви Люкянук. Тази победа е страхотен завършек на сезона, имахме няколко проблеми, но като цяло съм един доволен човек.“

Завършвайки на невероятното второ място е тазгодишният победител в JERC Мариян Гриебел. Младият Гриебел направи своят дебют зад волана на автомобил с задвижване на четирите колела. Германецът имаше интересна битка с бившият пилот от JERC Никола Грязин, но за съжаление латвиецът отпадна още в шестият етап от състезанието.

Ралф Сирманцис завършва на трета позиция с пасив от 2.2 секунди зад Гриебел. Сирманцис, който също е бивш пилот от JERC, стартира сравнително внимателно в състезанието набирайки постепенно увереност възвръщайки си изгубените позиции.

Давид Ботка се превърна в пилотът с най-много стартове в ERC през този сезон със своето девето участие. Шампионът от ERC2 завърши надпреварата на четвърта позиция, като за пореден път не се размина без проблеми. В събота неговият Citroen DS3 R5 губеше мощност а в неделя купето се изпълваше с изгорели газове.

Кристос Домостенус е най-добре представилият се домакин с пета позиция в генералното класирена, взимайки и победата в ERC2 зад волана на Mitsuibishi Lancer Evo IX. Други двама гръцки представители на рали „Кипър“ се бориха за шеста-та позиция. Зенос Костас успя да прескочи дебютантът „Чипс Джуниър“.

Челната десетка се затваря изцяло от гръцки екипажи зад волана на Mitsubishi Lancer Evo IX и X.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.