26.05.2024

Алонсо: Знаех, че Ferrari няма да вземе титлата през 2015 и 2016

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо заяви, че е знаел, че кризата във Ferrari ще става все по-сериозна и Черните кончета ще останат далеч от световната титла през 2015 и 2016. Испанецът напусна Маранело в края на 2014, когато се договори с шефовете на тима да бъде освободен предсрочно от договора му с тима и премина в McLaren.

„Винаги съм искал Ferrari да се представя добре, имам много добро отношение към този тим, но сега положението на тима е доста по-зле в сравнение с времето, когато аз карах там – обясни Алонсо. – Още преди да напусна знаех, че през 2015 и 2016 Ferrari няма да спечели титлата. Затова и приех предизвикателството да отида в McLaren-Honda.”

Фернандо премина в Скудерията преди началото на сезон 2010 и тогава изглеждаше, че това е тимът, който ще му донесе третата световна титла. Алонсо спечели първото си състезание за италианския тим, след това взе още четири победи и беше претендент за титлата до последния кръг, където обаче загуби битката и остана втори за годината, само на 4 точки от новия шампион.

След това Алонсо още на два пъти взе вицешампионската титла – през 2012 и 2013 година, като записа още 6 победи. Но през 2014 Ferrari не спечели нито едно състезание, а отношенията между звездата и шефовете на тима се влошиха до краен предел.

Алонсо напусна, а във Ferrari настъпиха разделни времена, Серджо Маркионе се освободи от Лука ди Монтедземоло и лично пое управлението на компанията, след като стана президент на Скудерията. Това стана възможно, след като Маркионе надделя над Ди Монтедземоло в битката в борда на директорите и пътят му към пълния контрол над Ferrari беше открит.

Що се отнася до изминалите два трудни сезона в McLaren, Алонсо демонстрира, че не е загубил оптимизма си.

„Ако мислех, че McLaren никога повече няма да спечели титлата, нямаше да дойда в отбора – обясни испанецът. – Няма краен срок, в който трябва да спечеля отново титлата. Всеки иска да спечели колкото се може повече титли.

„Но в крайна сметка, най-важното е да те ценят феновете, другите пилоти и шефовете на отборите във Формула 1. Ключът това да си сред най-добрите пилоти в света е да си естествен и винаги да си постоянен, особено в представянето си на пистата.”

И този сезон пилотите във Формула 1 отново посочиха Фернандо Алонсо за най-добрия сред тях, а най-вероятно такъв ще е вотът и на шефовете на отборите в световния шампионат.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.