12.06.2024

Алонсо променя значението на „Тройната корона”?

Миналата година Фернандо Алонсо успя да изненада абсолютно всички във Формула 1 като заяви, че ще пропусне Гран при на Монако, за да стартира в „500 мили на Индианаполис”.

„Имам две победи в Монако – обясни испанецът. – А една от амбициите ми е да спечеля „Тройната корона”, като досега това е успял да направи само един пилот – Греъл Хил.”

Естествено, през миналата година амбицията на Алонсо беше са спечели „Инди 500”, както и да търси победа в „24 часа на Льо Ман”, като в интерес на истината испанецът доста по-рано беше обявил амбициите си да вземе „Тройната корона”.

Тази година той стигна до победата в Льо Ман като заводски пилот на Toyota и вече е само на една победа от това да изравни постижението на Хил. А миналогодишният му дебют в „Инди 500” показа, че Алонсо няма нужда да кара цял сезон, за да има шанс да спечели в Индианаполис. При първия си опит там Фернандо се класира 5-и от 33 пилоти в квалификацията, беше начело на колоната в 27 от общо 200 обиколки и беше претендент за победата, когато отпадна заради повреда в двигателя.

В Белгия Алонсо направи един интересен коментар, който обаче беше подминат от по-голямата част от медиите.

„Повече се интересувам от това да съм първият в историята. Има още много предизвикателства”, обясни Алонсо на въпроса колко е силно желанието му да стане вторият след Хил, спечелил „Тройната корона”.

Освен това испанецът обясни, че има желание да докаже, че е „най-добрият пилот в света”, както и че „проучва възможностите” как може да стане това.

„Ако направя нещо по въпроса, то най-вероятно ще пробвам нещо, което не е правено досега”, обобщи испанецът.

Сега си представете какво би могло да е това. Може би Алонсо е готов да обогати значението на „Тройната корона” и да превърне това предизвикателство от битка за три победи в борба за три титли.

Испанецът вече има две световни титли във Формула 1, ако всичко върви нормално в световния шампионат за издръжливост, то догодина той може да триумфира с Toyota в суперсезона 2018-2019 в WEC. И остава титлата в IndyCar, където ще е много интересно, ако испанецът се реши на пълен сезон.

„За да съм най-добрият пилот в света трябва или да стана 8-кратен световен шампион във Формула 1 и да задмина Михаел Шумахер, което явно няма как да стане в момента или да спечеля в друг шампионат – заяви Алонсо. – Помня, че като бях дете най-добрите пилоти караха най-добрите коли в най-добрите шампионати в света. Моята амбиция беше да съм като тях.”

Дали тази амбиция ще отведе Алонсо в IndyCar догодина? Защо не.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.