12.06.2024

Алонсо: Формула 1 има нужда от по-равностойни коли

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо смята, че за да има повече конкуренция в спорта и да виждаме повече и по-различни пилоти на подиума, възможностите на автомобилите трябва да бъдат много по-изравнени.

„Това, с което трябва да се борим и догодина ще направим първата стъпка в тази посока, е намаляване на разликите в представянето на болидите на отделните отбори – обясни Алонсо пред вестник Marca. – В момента автомобилът е по-важен от пилота. Ако имаш късмет да се окажеш в силна кола, то се налага да се бориш единствено със съотборника ти, а не с пилотите от друг отбор.

Ако караш най-добрия автомобил, в 95% от състезанията ще си на подиума, без значение дали си 19-годишен новак или 45-годишен ветеран.

„Справянето с този проблем е много важно, тъй като спортът ни трябва да стане по-отворен и един ден всички да имат възможност да се борят за място на подиума. Сега това е невъзможно.”

Испанецът обясни и как върви развитието на младите пилоти, които тепърва пробиват във Формула 1.

„Няма как да научиш кой знае колко от по-малките формули, тъй като Формула 1 е нещо съвсем различно – заяви Алонсо, който дебютира във Формула 1 преди 20 години с Minardi. – В първите три или четири години разучаваш системата на световния шампионат и как работи всичко около теб.

„След това идва следващата стъпка – да се научиш как да извадиш на бял свят всичко, на което е способна колата – допълни Фернандо. – Тук не става въпрос да караш на ръба на възможностите, както си го правил в картинга или в по-малките формули. Тук трябва да се справяш с други проблеми – като работата с гумите и изпълнението на стратегия. И това трябва да се случва всеки уикенд.

„После идва моментът, в който се представяш все по-добре във всяко следващо състезание, защото си научил много за колата и тимът ти помага да развиеш стила си на пилотиране – според спецификите на болида, на гумите, на аеродинамиката и т.н. За следващия сезон обаче започваш от нулата, тъй като обикновено има сериозни промени. Така че пилотите трябва постоянно да учат нови неща.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.