22.06.2024

Ал-Атия взе първия етап в рали „Дакар“, проблеми за Льоб

Ал-Атия стартира 40-ото рали "Дакар" с етапна победа

Двукратният победител в рали „Дакар” Насър Ал-Атия спечели първия етап от 40-ото издание на състезанието от Лима до Писко и днес ще стартира първи в първия сериозен етап.

Звездата на Toyota постигна време от 21,51 минути в първата отсечка, следван от съотборника си Бернард тен Бринке, който остана на 25 секунди зад него.

В същото време 9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб с Peugeot загуби почти 6 минути вчера, след като неговият 3008 DKR Maxi получи повреда в спирачките в първите километри след старта.

Първият етап вчера, който е част от петте отсечки на територията на Перу, започна с официален старт в столицата Лима, последван от 242 километра преход и след това 31 километра скоростна отсечка по дюните край града.

Местната звезда Николас Фукс, който е редовен участник в категорията WRC2 в световния рали шампионат, а сега кара за възродения автомобилен производител Borgward, записа трето време в първата отсечка, на 34 секунди от победителя.

За Mini Брис Мензис и Нани Рома завършиха четвърти и пети, а шести остана другата голяма звезда на Toyota Жинел де Вилиърс, като всички те са на под 1 минута от Ал-Атия.

Финландската звезда на Mini Мико Хирвонен, който стартира с новото бъги на X-Raid завърши деня 8-и и обясни, че етапът в дюните е бил много коварен, а място в Топ 10 намери още едно познато лице от световния рали шампионат – Мартин Прокоп.

При мотоциклетистите етапната победа взе шампионът от миналата година Сам Съндърланд с КТМ, който постигна време 20,56 минути и изпревари с 32 секунди Адриен ван Беверен с Yamaha. Трети завърши чилийската звезда на Husqvarna Пабло Кинтанила на 55 секунди. Само на 1 секунда от него остана Хоан Бареда с Honda.

Алес Лопрайс с Tatra спечели етапа при камионите, като завърши на 22 секунди пред Мартин ван ден Бринк с Renault и на 29 секунди пред Едуард Николаев с Камаз.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.