14.07.2024

Ал-Атия продължава битката с Peugeot

Нани Рома на финала на третия етап

Двукратният победител в рали „Дакар” Насер Ал-Атия спечели третия етап от 40-ото издание на състезанието вчера с дължина 296 км от Писко до Сан Хуан де Маркона. Звездата на Toyota води оспорвана битка със Стефан Петерханзел с Toyota, като Насер оглави класирането след първата контрола и остана начело до финала. Разликата между двамата на финала беше малко под 4 минути, което беше достатъчно на Петерханзел да излезе начело в общото класиране, а Ал-Атия да заеме третото място.

Досегашният водач Сирил Деспре завърши на почти 8 минути зад Ал-Атия и не успя да се включи в битката за лидерството. Все пак Сирил е на 3,11 минути зад Стефан в общото подреждане.

Вчерашният ден поднесе две неприятни изненади за тима на Mini. Първо в средата на етапа спря Мико Хирвонен заради повреда, като финландецът имаше нужда от час и половина преди да продължи, а малко преди финала зрелищно преобръщане направи Нани Рома. Испанецът все пак докара колата си до финала, на 26 минути зад Ал-Атия, но веднага след края на отсечката беше откаран до близко летище, а след това и в болница в Лима, тъй като се оказа, че е получил контузии на главата и врата, които няма да му позволят да участва в състезанието оттук нататък.

Победителят от 2017 Сам Съндърланд с КТМ взе третия етап и си върна първото място при мотоциклетистите, като се справи с атаките на Тоби Прайс и Пабло Кинтанила. Кинтанила, който води атаката на Husqvarna можеше да спечели етапа, но сбърка в навигацията малко преди финала и това му струва 4 минути.

Доста по-сериозна се оказа навигационната грешка на досегашния водач Хоан Бареда с Honda, който загуби почти половин час и изостана.

При камионите първото място взе Федерико Виагра с Iveco, който изпревари на финала с 35 секунди Едуард Николаев с Камаз, въпреки че по-рано през деня изоставаше на 7 минути от руснака. Двамата заемат първите две места в общото класиране, като Николаев има 9 минути аванс пред Виагра.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.