13.06.2024

Без спринтово състезание в Монако

Комисията за Формула 1 на ФИА одобри вчера провеждането спринтови състезания в рамките на сезон 2021, като те ще носят допълнителни точки на пилотите. Стартовата решетка за тях ще се оформя от квалификация, а резултатите от спринтовите състезания ще определят стартовата решетка за основното състезание в неделя.

Спортният директор на Формула 1 Рос Браун потвърди, че ако провеждането на спринтови състезания се окаже успешно, то те може да бъдат използвани в повече кръгове от световния шампионат. Нe уточни обаче какви ще са критериите, по които ще се определя този успех или неуспех.

„Не съм сигурен, че този формат ще е успешен в Монако – обясни Браун. – Ние възприемаме тези състезателни уикенди като „Голям шлем”, така че предстои да разберем в колко точно състезания ще се използват.”

Браун допълни, че Формула 1 ще се откаже от спринтовите състезания, ако те „не проработят”.

„Ако стане нещо подобно, ще вдигнем ръка, ще си признаем, че сме сбъркали и ще се откажем от този формат”, уточни Браун.

Първоначално се смяташе, че през 2021 година спринтовите състезания ще се използват в рамките на три уикенда, като почти сигурно е, че единият от тях ще е на „Силвърстоун” през лятото.

„Идеята е да разширим още състезателния уикенд – допълни Браун. – Спринтовите състезания ще са къси – 100 километра или около 30 минути, най-вероятно няма да има спирания в бокса, така че това ще е чиста надпревара. Надяваме се, че на феновете ще им хареса, ние сме на мнение, че ще се получат интересни и вълнуващи състезания.”

Програмата на променените уикенди ще включва в петък първа свободна тренировка и квалификация в три части. В събота са втората тренировка и спринтовото състезание, а за неделя остава основната надпревара.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.