13.06.2024

Бивши пилоти спорят за удара на Макс и Люис

Инцидентът между Макс Верстапен и Люис Хамилтън в първия шикан на „Монца” се оказа интересна тема, по която пилоти с впечатляващ опит във Формула 1 не успяха да стигнат до единодушно мнение.

Най-интересната размяна на мнения се случи в ефира на Sky Sports, където Фелипе Маса и Джони Хърбърт не успяха да стигнат до съгласие.

„Люис и Макс се борят за титлата и никой няма да остави място на другия – обясни Маса. – Нито един сантиметър пространство. Според мен, вината е 50 на 50. Макс мина през бордюра, който се явява част от трасето.”

„А защо Макс не върна газта и реши да поеме по-голям риск?”, запита Хърбърт.

Маса, който е и шеф на картинг комисията във ФИА, обясни, че такова действие не би било в стила на Верстапен, но Хърбърт му отговори, че Макс е продължил битката, дори когато вече е бил извън пределите на трасето.

„Не, Макс не е излизал от трасето. Той беше на бялата линия”, уточни Маса.

„В тази ситуация имаше само един пилот, който се опитваше да избегне сблъсъка. И това беше Хамилтън”, заключи Хърбърт.

Третият експерт на Sky Sports Пол ди Реста зае позицията на Маса.

„За мен ситуацията е 50 на 50… Това е състезание. Мисля, че това няма да е е последният път, в който виждаме контакт гума в гума между тях. Този сезон двамата никъде не си оставят място един на друг”, поясни шотландецът.

А световният шампион за 1996 година Деймън Хил директно се зачуди дали действията на Верстапен в тази ситуация са били „грешка или умишлени”.

„Трябва да кажа, че като гледам отново това, което стана между Макс и Люис на първия завой, просто нямаше начин тази атака на Макс да се получи – обясни Хил пред Sky F1. – Той трябваше да отстъпи, така както го направи Люис на втория шикан малко по-рано в състезанието, за да не допусне инцидент. Така че единственото заключение е дали той не си е помислил: „Трябва да го извадя от трасето”?

„Не искам да смятам, че има пилот, който да разсъждава по този начин – допълни Хил, който загуби световната титла за 1994 г. в скандален инцидент с Михаел Шумахер. – Но според мен тук имаше или грешна преценка, или добре преценено действие, което да доведе до удара с Люис. Не искам да обвинявам никого, това са силни думи, но Верстапен е по-напред в класирането и тук става въпрос за състезание, в което Mercedes бяха големият фаворит.”

Заради този инцидент стюардите наказаха Макс с три места назад на стартовата решетка за състезанието в Русия, което следва на 26 септември.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Бивши пилоти спорят за удара на Макс и Люис

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.