26.05.2024

Биното три пъти репетирал обаждането до Фетел

Шефът на тима на Ferrari във Формула 1 Матиа Биното призна днес на пистата „Имола“, че три пъти е репетирал решителното телефонно обаждане до Себастиен Фетел, с което е съобщил на германеца, че договорът му няма да бъде подновен. Договорът на 4-кратния световен шампион със Скудерията изтича в края на 2020 г. и след зимната пауза изглеждаше, че той ще преподпише с италианците.
Но след слабото представяне на Скудерията на зимните тестове в Барселона, в Маранело решили да заложат на по-дългосрочен план за развитието на тима и стигнали до заключението, че оставането на Себ в отбора няма да е правилна стъпка.

Биното се обадил на Фетел по телефона преди началото на сезона, който закъсня заради коронавирус пандемията, като сега швейцарецът призна, че този разговор е бил трудна задача. Затова и му се е наложило да репетира три пъти какво точно да каже на пилота.

„Бях у дома и преди да му се обадя три пъти си повторих на ум какво и как трябва да му го кажа – обясни Биното пред Sky Италия. – Този избор не беше лесен, тъй като ние в тима го обичаме не само заради това, което е дал на тима през годините.

„Но идва момент, в който трябва да има яснота за това какво искаш да постигнеш в бъдеще. Ние сме близо до началото на новия технически цикъл във Формула 1 през 2022 г. и трябва да изграждаме наново нашия отбор.

„Ние имаме амбицията и задължението да гледаме средно- и дългосрочното развитие на отбора и затова се налагаше да бъдат взети някои трудни решения.

„Какво направи Себ? Не ми затвори телефона, не. Той е много интелигентен човек, прекрасен, той остава верен на характера си в сезон, който е изпълнен с трудности. Той никога не е бил негативно настроен. Напротив, винаги е действал активно и е достоен за уважение.“

Биното е на мнение, че с Карлос Сайнц и Шарл Льоклер в тима за догодина, атмосферата при Черните кончета ще е различна.

„Себ успява да ентусиазира феновете, също така и тима, основно с времената си в квалификациите, с изпреварванията, които прави и с начина, по който се защитава на пистата. Това щеше да се хареса на Енцо Ферари.

„Що се отнася до Карлос, за мен той е лидер. Той се труди много упорито. Не се отделя от инженерите, постоянно пита за нови и нови неща. Въпреки че е млад, Карлос вече има зад гърба си много години във Формула 1 и винаги е успявал да стигне до добрите резултати.

„Днес пилотите са най-малкият ни проблем. Шарл се развива и когато имаме трудности, той никога не ни критикува. Той иска да помогне с каквото може, за да продължим да се развиваме и да растем като отбор.“

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.