21.05.2024

Битката във WRC2 беше по-интересна от победата на Ожие

Рали „Великобритания” бе маркирано с една от най-интересните битки във WRC2 категорията през тази година.

Есапека Лапи (Шкода Фабия R5) записа своята първа победа на уелска почва след жестока битка на три фронта още от самото начало на надпреварата. Тиму Сунинен и Понтус Тидеман се бориха със зъби и нокти за първата позиция, като в крайна сметка Есапека Лапи взе победата с аванс от 29,1 секунди.

Тиму Сунинен (Шкода Фабия R5) пристигна в Уелс с надеждата, че ще подпечата титлата си във WRC2 още тук. Но не очакваше такава скорост от Есапека Лапи и въпреки че Сунинен поведе в първите два етапа от състезанието, Лапи излезе начело в третия етап с аванс от 13 секунди.

ap-1pzjc5up51w11_teemu_suninen
Тиму Сунинен атакува едно от изкуствено създадените водни препятствия в етапа „Суит Ламб“

„Няма проблеми“, заяви Сунинен след атаката на Лапи.

„Сега разбрах как трябва да карам в тези условия“, екзалтирано обясни Лапи.

Малко по-късно пред Тиму Сунинен излезе още една пречка на име Понтус Тидеман (Шкода Фабия R5). Шведът успя с едно изключително темпо да намали пасива си до самият край на надпреварата. В пауър етапа се разигра истинска битка на титаните за втората позиция, след като разликата между Сунинен и Тидеман беше малко над три секунди.

ap-1pzjc88rs1w11_pontus_tideman

Етапът стартира и Понтус Тидеман успя да подобри времето на Тиму Сунинен с невероятните 4,2 секунди, което му осигури втората позиция във WRC2 в рали „Уелс“ с аванс от 1,1 секунди.

„Това не беше резултатът, който търсихме. Хубаво е да си в добра битка, но останах без думи“, шокирано коментира Сунинен.

Тидеман от друга страна бе повече от ентусиазиран: „ Наистина много добър опит натрупахме тук. Въпреки че за нас шампионатът приключи още във Финландия. Скоростта ни в последният етап тук бе доста добра!“

Ветеранът Ян Копецки завърши на четвърта позиция зад доста по-младите от него пилоти.

„Това със сигурност е едно от най-трудните ралита за мен от не знам колко време насам – призна чехът.-  Условията бяха изключително тежки.“

В краят на състезанието Копецки финишира пред двама норвежци Мариус Асен и Оле-Кристиян Вейби.

След драматичният развой на рали „Уелс“ за Тиму Сунинен, шведът има еднакъв брой точки с Елфин Еванс, но за него все още има още една възможност да запише още точки и да вземе титлата.

Сунинен и неговият екип трябва да решат дали да заминат за Австралия, но Лапи и компания също обмислят този въпрос, тъй като и те имат шансове за титлата.

%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5
Официалното класиране след Рали Уелс

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.