14.07.2024

Битката на французите в „Дакар“ продължава

Стефан Петерханзел и Себастиен Льоб продължават да задават темпото на рали „Дакар“, след тотална доминация в седмия етап от легендарното състезание.

След съботния отменен етап и неделната предвидена почивка състезателите се върнаха отново по трасетата, като заради лошото време и проливните дъждове организаторите трябваше да скъсят етапа на 161 състезателни километра.

Поради доста тежките атмосферни условия новото трасе преминаваше основно през пясъчни терени от Ла Пас до Уйуни, като състезателите за пръв път трябваше сами да обслужат машините си.

318 превозни средства стартираха в надпреварата преди седмица, сега в битката са останали 110 мотоциклета, 25 АТВ-та, 72 автомобила и 48 камиона. Кой ще стигне до финала?

12-кратният победител в „Дакар“ Стефан Петерханзел бе най-бърз на пясъчните дюни, като само и единствено Себастиен Льоб можеше да се сравнява с него. Дуото на Пежо се раздаде изцяло, но в крайна сметка Петерханзел победи в етапа и изпревари с 48 секунди Льоб, като така увеличи аванса си в генералното класиране.

„Етапът бе кратък, но много интересен. Имаше доста за навигиране и не бе лесно – коментира Петерханзел. – Въпреки това за мен може би бе по-лесно понеже имаше  следи от други автомобили пред мен. Разликите в генералното класиране са все още малки, което допринася за едно доста интересно състезание за всички.“

Жиниел Де Вилиерс с Тойота постигна трето време следван от Мико Хирвонен (Мини) и Нани Рома (Тойота).

При мотоциклетите за пореден път имаше нов етапен победител Рики Брабец (Хонда). Американецът успя да се справи със своя съотборник Пауло Гонкалвеш, който записа второ време и завърши на над минута и половина зад Брабец.

Пилотът на КТМ Сам Съндерланд продължава да е начело в класирането и постигна трето време във вчерашния седми етап от надпреварата.

„Беше доста по-трудно от колкото очаквах – коментира Съндерланд. – Изгубих известно време днес заради пясъка, а момчетата зад мен можеха да видят следите ми. Доволен съм от мотора и от гумите.“

Сергей Каряткин  (Ямаха) записа своята първа етапна победа на „Дакар“ 2017 при АТВ-тата, което му донесе и лидерската позиция в генералното класиране. Втори е Алекс Дутроа (Ямаха) следван от Игнасио Касале (Ямаха), който все още има шансове за победа.

При камионите отново най-бърз бе Акхмадеев с Камаз следван от две машини на Ивеко с пилоти Тон Ван Генугтен и Федерико Вилагра. Победата на руснакът му позволи да излезе на втора позиция в генералното на пет минути от Жерар Де Рой (Ивеко).

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.