30.05.2024

Ботас ще стартира в рали „Арктик”

Пилотът от Формула 1 Валтери Ботас ще запише трети пореден старт в снежното рали „Арктик” този месец, като звездата на Mercedes ще кара Citroen DS3 WRC на Nolla Motorsport.

Както и при предишните два старта на Валтери в надпреварата в Лапландия, негов навигатор ще е Тимо Раутиайнен, който се състезава с двукратния световен шампион Маркус Грьонхолм.

Рали „Арктик” е предвидено за 15-16 януари, въпреки че през декември се появи информация, че състезанието може да бъде преместено през февруари, за да заеме датите на отменената снежна надпревара от календара на световния рали шампионат – „Швеция”. Шведското състезание трябваше да се проведе от 11 до 14 февруари.

Отсечките на рали „Арктик” са около Рованиеми, а с това състезание започва и новият рали сезон във финландския шампионат.

Nolla Motorsport всъщност е формата за рали участия на Ботас, който за тези състезания е спонсориран от компанията за санитарни гелове и хигиенни продукти Nolla, а въпросният DS3 WRC идва от PH Sport.

Това ще е четвъртото състезание на Валтери с WRC автомобил. През 2019 с Ford Fiesta WRC той завърши 5-и в рали „Арктик”, а през октомври същата година спечели рали шоуто „Лазурен бряг” но със Citroen DS3 WRCи навигатор Марко Салминен. През 2020 Валтеро отново стартира в рали „Арктик”, като завърши 9-и и се състезава с DS3 WRC на PH Sport, който се оказа колата, която трябваше да бъде възстановена след катастрофата на Стефан Лефевр в рали „Германия” през 2016 г. Ударът беше толкова тежък, че шаси №15, карано от Лефевр се води унищожено, а изградената на неговата база кола е с означение 15А.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.