23.07.2024

Бриан Буфие спечели рали „Рим“ с аванс от 0.3 секунди

Бриан Буфие и навигаторът му Ксавиер Панисери взеха победата в първото издание на рали „Рим“, като кръг от Европейският рали шампионат, побеждавайки лидерите в шампионата Каетан Каетанович/Ярослав Баран. През целият уикенд състезанието бе изключително интересно, като дори победителят му се реши в последният етап.

Преди старта на предпоследният етап от ралито Каетанович водеше с минимална преднина в класирането, но Буфие направи сериозна атака в 11.75 километровата отсечка намалявайки изоставането си на 0.5 секунди. В последният етап от състезанието Буфие бе безапелационен и успя да вземе победата от ръцете на Каетанович, като поведе в класирането с аванс от уникалните 0.3 секунди.

„Със сигурност е невероятно да победиш в такива условия и когато се бориш с всички сили – заяви Бриан Буфие, който се превръща в първият пилот с две победи зад волана на Фиеста R5. – Дадохме всичко от себе си и бе невероятно. Във всеки един спорт е добре, че има борба. Дава ти адреналин, а това е което на мен ми доставя удоволствие. Много благодаря на отбора и спонсорите ми, които ме подкрепиха да запиша две победи.“

През 2013 в Австрия Буфие бе този който изгуби от Каетанович с разлика от 0.5 секунди.

„Няма значение дали ще победя или ще завърша втори. Доволен съм да бъда тук за пръв път и че се боря за победата. Колата бе почти перфектна, чувството бе невероятно честита победа за Бриан. Това бе една тежка битка, затова браво на него“, коментира Каетанович

Бруно Магалаеш, който завърши надпреварата на трета позиция запази шансовете си за титлата. До края на шампионата остава точно един кръг, който носи 39 точки на своят победител. След римското рали португалецът изостава зад Каетанович с 24 точки, което означава че титлата ще се реши в Латвия след няколко седмици.

Междувременно Гергор Гризиб стигна до финала на своето 250-то състезание на четвърта позиция пред Симоне Темпестини. Шестото място е за Ян Черни, който взе победата в JERC U28, докато чехът Филип Мареш взе победата в JERC U27. Тибор Ерди направи сериозна заявка за победата в шампионата в ERC2 категорията, докато Тамара Молинаро взе титлата при дамите.

На седма позиция в генералното класиране завърши Лукаш Хабай следван от Николай Грязин, Стефан Консани и Тонино Ди Косимо.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.