21.06.2024

Брийн иска пълен сезон в WRC

В неделя Крейг Брийн завърши втори в рали „Естония”, 7-и кръг от WRC този сезон и се надява, че това му представяне ще му помогне да си осигури пълна програма за догодина.

Ирландецът дели третата кола на Hyundai с Дани Сордо, а това беше едва третият му старт за сезона и първо състезание на макадам от „Естония 2020” преди 10 месеца.

Hyundai използва Брийн вече трети сезон, но Крейг има само 7 старта за отбора, воден от Андреа Адамо. В тях попадат и две поредни втори места в Естония – тази и миналата година. Резултат, на който шефовете на отбори в WRC трябва да обърнат внимание.

„Точно това искахме да постигнем с моя навигатор Пол Нейгъл – обясни Брийн пред wrc.com. – Ние искаме да сме световни шампиони и няма нужда да си голям математик, за да разбереш, че не можеш да вземеш титлата ако караш в половината ралита през сезона.

„Разглеждаме всички възможности. В Hyundai се чувстваме добре, но има неща, които не са под мой контрол. Трябва да намерим начин да караме пълен сезон и да вземем максимума от тази възможност.”

Според различни слухове, Брийн може да остане в Hyundai и за догодина или пък да премине в M-Sport. С тима на Малкълм Уилсън Крейг спечели WRC академията на ФИА през 2011-а, а през 2012-а взе и титлата в SWRC (еквивалент на сериите WRC2 днес).

Брийн преследва победителя в Естония Кале Рованпера много успешно в петъчните отсечки, като разликата им в края на деня беше 8,5 секунди. В събота сутринта обаче Кале утрои аванса си в първата отсечка и след това продължи да увеличава аванса си – до почти 1 минута на финала.

В хода на състезанието Брийн на няколко пъти похвали пилотирането на Кале и си призна, че в момента не може да се бори с него. А на въпроса от какво има нужда, за да води битка за победата в Естония, той отвърна: „Пълен сезон”.

Крейг призна, че е имал сериозни съмнения, че ще успее да повтори второто си място в Тарту от миналата година.

„През 2020 година, когато завършихме втори в Естония, всички се върнаха по отсечките след пауза от шест или осем месеца, никой не беше карал заради коронавируса – обясни ирландецът. – Така всички имахме сходни стартови позиции. Но тази година другите пилоти дойдоха в Естония след три поредни макадамови ралита, така че смятах, че ще е много по-трудно. Но се получи добре.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.