15.06.2024

Будковски иска да превърне Alpine във Ferrari

Изпълнителният директор на тима на Alpine във Формула 1 Марчин Будковски има сериозни амбиции – отборът, който наследи Renault да се превърне във Ferrari, при това от времето, когато Михаел Шумахер донесе най-големите успехи на италианците.

Кариерата на Будковски започва като специалист по аеродинамиката – първо в Prost GP, между 2002 и 2007 работи във Ferrari, където шеф му е Рори Бърни.

„Това беше друго време. Аз извадих страхотен късмет – обяснява Марчин, който е работил и за McLaren и ФИА. – Помагах за развитието на колата, като инженер. Сега съм имам лидерска роля и отговарям повече за представянето на тима, не толкова на автомобила.”

Ferrari доминира във Формула 1, когато Будковски постъпва в Скудерията, а днес голяма част от този „дрийм тим” ръководи Формула 1 – Жан Тод е президент на ФИА, а Рос Браун е директор на световния шампионат.

„Видях как се изгражда и развива отбор, който може да доминира във Формула 1. Вярвам, че разполагаме с всички необходими елементи, за да повторим това представяне, но със синьото на Alpine”, обяснява Будковски, който този сезон ще работи с дошлия от Suzuki в MotoGP Давиде Бривио и със завърналия се в спорта Фернандо Алонсо.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.