26.05.2024

Буфие начело, Люкянук отпада от рали Рим

След официалното шествие по улиците на Рим и суперспециалният етап вчера екипажите се изправиха срещу пет изключително драматични и трудни специални етапа, доказвайки че, рали „Рим“ определено не е шега работа.

Един от хората които опозна трудността на това рали от първо лице бе Алексей Люкянук. Руснакът водеше в състезанието благодарение на едно доста добро каране, като преди старта на предпоследният нощен етап за деня той водеше в класирането с аванс от 8.4 секунди спрямо Бриан Буфие. За съжаление обаче руснакът отпадна след тежък удар счупващ неговото окачване. Така след първият същински ден от рали „Рим“ лидер е Бриан Буфие следван от Каетан Каетанович на 5.5 секунди.

„На старта на SS6 нашите допълнителни светлини изведнъж се изключиха и ние виждахме едва 30-40 метра пред нас- коментира Люкянук. – Бях се фокусирал върху записките и всичко работеше добре. Разбира се губехме време, но не много. Тогава в един момент моят навигатор се обърка за секунда поради слабата видимост и ми каза следващото разстояние и завой прекалено късно и не успях да спра.

„Затова се ударихме в стена и изгубихме предно ляво колело. За пореден път едно малко нещо унищожи резултатът ни. Тъжен съм и искам да се извиня на спонсорите ми отборът и феновете. Въпреки това ние няма да се предадем.“

След като надеждите на Люкянук да спечели в рали „Рим“ приключиха днес пръв по трасето стартира екипажът на Бриан Буфие/Ксавиер Панисери (Форд Фиеста R5). Френското дуо води пред Каетан Каетанович/Ярослав Баран с аванс от 5.5 секунди, докато на трета позиция се намира екипажът на Бруно Магалаеш/Уго Магалаеш, които изостават с 32.9 секунди спрямо Каетанович/Баран.

Благодарение на третата си позиция в генералното класиране португалският екипаж за сега не позволява на Каетанович да запише втората си титла в шампионата още тук на рали „Рим“.

По назад в класирането Гергор Гризиб, който стартира в своето 250-то рали в кариерата, изпадна зад Магалаеш в SS6 завършвайки вчерашният ден на четвърта позиция с изоставане от 1.9 секунди спрямо португалецът.

Петото място е за Симоне Темпестини следван от Ян Черни, Лукаш Хабай и Николай Грязин. Стефан Консани е девети, докато по-големият му брат Роберт получи 30 минутно наказание поради нежеланието да се подчини на инструкциите на официално лице да стартира шести по трасето поради съображение за сигурност.Ромейн Дюма затваря челната десетка със своето Порше 997 RGT пред Фабрицио Адолфи с Фиат 124 Абарт.

Люкянук определено не бе единственият пилот с проблеми вчера. Хосе Суарез се удари още в първият етап за деня. Неговият съотборник в Пежо Рали Академията Пепе Лопез трябваше да спре в SS4 поради проблеми с хидравликата. Алберт вон Турн унд Таксис се удари в третият етап и блокира трасето със своята Шкода, което принуди организаторите да отменят етапа и да присъдят служебни времена на екипажите зад него.

Победителят от градският супер специален етап Николай Грязин имаше проблеми със скоростната кутия на своята Шкода, а Алекс Завада отпадна три километра след старта на първият етап за деня поради технически проблем.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.