23.07.2024

България ще кандидатства за световната купа по крос кънтри

България ще кандидатства за място в календара на световната крос кънтри купа с 3-дневно състезание от типа Баха през 2017 година.

„Догодина ще сме кандидати за място в световната купа, т.е ще организираме състезание по всички изисквания за надпреварите, които носят точки и ако се справим ще влезем сред тях през 2018 година – обясни вицепрезидентът на БФАС Александър Ковачев. – Идеята е 2-3 години да се утвърдим сред баха състезанията, а след това да организираме голямо крос кънтри рали от по-горната категория на световната купа, като тези състезания са 5-дневни.”

Проектът за влизането на България в световната крос кънтри купа е бил представен на заседанието на ФИА в Париж от Ковачев и президента на БФАС Владимир Илиев и според двамата реакциите са били повече от положителни.

„Най-важното ще е да привлечем големите отбори, Свен Куандт каза, че X-Raid със своите Mini-та ще участват у нас догодина, положителна беше реакцията и на Overdrive Toyota – допълни Ковачев. – Като дойдат и те, ще дойдат и частните тимове.”

„Факт е, че изостанахме в ралитата, едно време бяхме сред най-силните рали нации, имахме кръг от световния шампионат, а сега сме в миманса – допълни Илиев. – Имаме амбиции да се върнем на голямата сцена и това е най-достъпният и успешен за малки страни като нас начин да го направим.”

Състезанието Балкан Баха ще е в началото на септември догодина, като етапите ще са на Черноморското крайбрежие.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.