21.05.2024

Българи ще преследват европейската титла в група Junior

България вече има своя младежки национален рали тим

Два български екипажа планират участие в група Junior на европейския рали шампионат (ERC) през сезон 2017. Това са Даниел Попов/Дилян Попов и Григор Григоров/Даниел Миленков.

За сезон 2017 в група Junior имат право на участие пилот до 26 години с автомобили версия R2, т.е с един двигателен мост и атмосферен двигател с обем 1,6 литра.

Попов кара точно такъв автомобил – Peugeot 208 R2 този сезон, а Григоров също ще стартира с 208 R2 през новия сезон. През 2016 Попов стигна до 4-о място в генералното класиране в рали „Сливен”, където беше първи сред младежите и завърши 3-и в общото подреждане на рали „Стари столици”, където пък взе първото място в клас RC4.

Григоров спечели титлата в марковия шампионат Hyundai Racing Trophy през 2015 и 2016 година.

Двата екипажа ще карат за новосформирания национален младежки отбор на България, като целите им за 2017 година ще са първото място в индивидуалното и отборното класиране в група Junior.

За следващия сезон ФИА осигурява награда в размер на 100 000 евро за победителя в група Junior, който след това ще стартира в групата за пилоти до 27 години с автомобил версия R5.

„Наясно сме, че ни очаква много труден и тежък сезон, тъй като нивото на конкуренцията в група Junior е много високо и всички големи рали звезди в момента са минали оттам”, заяви на представянето на тима днес Даниел Попов.

„За мен това е много вълнуващ момент, защото поставяме началото на нов етап в историята на българския автомобилен спорт, искаме да повишим нивото на спорта и да се борим с най-добрите”, допълни Григоров.

Пилотите и председателят на БФАС Владимир Илиев заявиха днес, че целта им е титлата в група Junior – както в индивидуалното, така и в отборното класиране.

Програмата на българите за следващия сезон включва 5 състезания от календара на група Junior: старта на Канарските острови (4-6 май), рали „Ржежов” (3-5 август), рали „Барум” (25-27 август), рали „Рома Капитале” (15-17 септември) и рали „Лиепая” (6-8 октомври). Единственото състезание, което родните екипажи ще пропуснат е това на Азорските острови, с което стартира сезона в европейския рали шампионат и група Junior, но вместо него са включили по-близката макадамова надпревара „Акрополис” в Гърция.

От 6 ралита в група Junior, за крайното класиране се взимат четирите най-добри резултата.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.