13.06.2024

Българското участие в рали „Хърватия”

В предстоящото рали „Хърватия”, трети кръг от световния рали шампионат, ще има българско участие. Но едва ли ще го видим по телевизията. Ние ви казваме отсега – следете екипаж №74 Матео Буторач и Марко Стиперски. Двамата ще се състезават с Peugeot 208 Rally4 – колата на Ненад Вичентич, която се поддържа от българския екип на Ясен Попов – Jasen Popov Racing.

В неделя тестове у нас на 208-цата направиха Ясен Попов и Даниел Попов. В понеделник зад волана седна и Матео, който покара на писта на мокро, като идеята на шейкдауна е била пилотът да се запознае с новия за него автомобил.

„В Хърватия ни посрещна силен дъжд, поне в началото на седмицата – заяви за autosport.bg Даниел Попов. – Съответно и тестът беше на мокро. Важното беше пилотът да се запознае с колата, като за момента всичко е супер.

„Следващото каране на Матео ще е на шейкдауна преди ралито. Досега Буторач се е състезавал със Citroen C2 R2 и за пръв път ще се състезава с автомобил с турбо двигател, така че ще е необходимо известно време за опознаване с колата.

„Надявам се, че всичко ще е наред, все пак това е рали от световния шампионат, дълги и трудни етапи и уикендът ще е изморителен“, допълни Попов.

Матео е роден на 5 октомври 1990 година и дебютира в ралитата през 2015 г. в ралишоуто „Санта Доменика” със споменатия вече C2 R2,  но отпада. През 2016-а има 6 старта – в Хърватия и Сърбия, през 2017-а пак са 6, през 2018-а – 5, през 2019 – отново 6, като в 5 от тях кара Citroen-а, а в „Санта Доменика” Mitsubishi Lancer Evo IX.

През 2020 година Матео участва само в рали „ИНА Кумровец”, където заедно с настоящия му навигатор Марко Стиперски финишират 26-и в общото подреждане и 12-и за шампионата на Хърватия.

Най-успешният сезон в кариерата на Матео е 2018 г., когато той завършва 3-и в шампионата на Хърватия, но всъщност е първи от хърватските пилоти. Първите две места са заети от унгарци – Кристиан Хидег става шампион, а Янош Сзилаги е втори.

От домашните си ралита Буторач кара най-силно „ИНА Кумровец”, в което се използват отсечки, присъстващи в маршрута на рали „Хърватия”, така че с негово участие битката в клас RC4 през уикенда ще е интересна.

Снимки: Матео Буторач; Jasen Popov Racing

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.