14.07.2024

Вариантите за титлата във Формула 1

люис хамилтън
Нико Розберг има повече варианти за титлата от Люис Хамилтън

Победата на Нико Розберг в Гран при на Япония и третото място на Люис Хамилтън сериозно наклони везните в полза на германеца в битката за световната титла във Формула 1. Четири състезания преди края на сезона Нико вече има 33 точки аванс пред Хамилтън и защитата на титлата изглежда все по-трудна задача за британеца.

Но не и невъзможна, тъй като максималният брой точки, които може да спечели един пилот до края е 100.

Най-сериозният проблем пред Люис е, че вече не всичко зависи от него.

Разликата в точкуването между първото и второто място е 7 точки. Така, ако Розберг вземе четири втори места, а Хамилтън спечели четири поредни победи, титлата пак ще е за Нико. Розберг ще има с една по-малко, но на финала ще е с 5 точки повече и това ще му гарантира титлата.

Интересното е, че Розберг има само едно второ място тази година –в Унгария. Във всички останали стартове Нико или е бил първи или е завършвал по-назад. Тази ситуация помага на Хамилтън, но той трябва да започне да печели състезания, нещо, което не успя да постигне в последните пет старта.

Ако обаче още в следващото състезание Розберг отново победи, а Хамилтън отпадне, това ще направи шансовете на Люис за титлата изцяло теоретични.

Добрата новина за феновете е, че колкото и силно да се представя Розберг, той не може да си гарантира титлата преди финала на Гран при на Мексико.

Ако обаче в Остин Нико отпадне, а Хамилтън спечели, то британската звезда на Mercedes пак ще е втори, но разликата с Розберг ще е едва 8 точки. Така в последните три старта Нико ще има нужда от поне една победа и две втори места, за да стане световен шампион.

Има и още един вариант, който е в полза на Розберг – ако двамата с Люис отпаднат в Гран при на САЩ. Разликата ще остане същата – 33 точки, но те ще доста по-трудни за стопяване за три състезания вместо за четири.

При тази ситуация Нико ще има нужда от две трети места и една четвърта позиция.

Ако някой друг пилот успее да спечели дори едно състезание оттук до края на сезона, това също е в полза на Розберг. При тази система на точкуване във Формула 1 единственият ефективен начин за топене на изоставането от страна на Хамилтън е той да печели състезания. И да се надява, че Розберг ще е по-назад от второто място.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.