21.06.2024

Видяхме ли част от сезон 2022 на „Силвърстоун”?

На специална церемония вчера на пистата „Силвърстоун” беше представен болид, създаден по правилата за сезон 2022 във Формула 1. Така феновете и медиите трябва да добият представа как ще изглежда следващото поколение автомобили, които ще гледаме в световния шампионат.

Следващата генерация болиди трябваше да се появи през тази година, но се наложи отлагане за 2022-а заради коронавирус пандемията и желанието на ФИА и Формула 1 да ограничат разходите на отборите в кризата. Сега обаче видяхме първия модел на новите болиди, създаден в реални размери.

Фокусът при новите коли е поставен върху постигането на по-вълнуващи битки „гума до гума” на пистата и на възможността пилотите да карат на малко разстояние един зад друг в „мръсния” въздух, който се образува зад предната кола. Завръщането на граунд ефекта и премахването на някои много сложни аеродинамични елементи като дефлекторите и допълнителните крилца на предното крило също са част от новата дизайнерска философия, демонстрирана от новия автомобил.

Предното крило е с нова конструкция, дизайнът на окачването е по-опростен, задницата на колата изглежда по нов начин, а под пода на болида са оформени т.нар. „тунели”, които имат ключова роля за опростяване на аеродинамичния пакет и позволяват вече споменатото преследване на близко разстояние на колата отпред.

„Въпреки всички промени, които бяха направени в последните години, преследването на близко разстояние на колата отпред все още е невъзможно – призна управляващият директор на Формула 1 Рос Браун, който отговаря за моторспорт въпросите. – Комбинираният ефект от новите аеродинамични правила и новите финансови правила под формата на таван на бюджетите ще създаде условия за по-балансиран шампионат и за намаляване на разликите между отборите на стартовата решетка.”

Пилотите във Формула 1 участваха в представянето на автомобила, а световният шампион Люис Хамилтън прогнозира, че очертаващата се възможност за много по-оспорвани битки на пистите от следващия сезон ще допадне на феновете, но и на състезателите.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.