27.05.2024

Винялес спечели оспорваната Гран при на Катар

Новият пилот на Ямаха Маверик Винялес спечели Гран при на Катар, първи кръг от сезон 2017 на Moto GP, след като надделя в оспорвана битка, продължила до самия финал.

Организаторите, както и отборите през целия уикенд изпитваха проблеми с честите превалявания, тъй като инфраструктурата на пустинната писта не позволява достатъчно бързото отичане на събраната вода. В неделя точно преди старта отново заваля дъжд, което принуди организаторите да забавят старта с 45 минути и да отрежат две обиколки от състезателната дистанция.

Въпреки победата на Маверик Винялес, Гран при на Катар ще бъде запомнена с уникалното представяне на новобранеца Йохан Зарко. Пилотът на сателитният отбор на Ямаха – Tech 3, стартира от четвърта позиция, но до края на първата обиколка успя да се пребори с лидерите и излезе начело. След шестата обиколка новакът натрупа аванс от 1.640 секунди пред Довициозо, изваждайки максимума от меката смес на гумите на Мишлен. Една обиколка по-късно французинът падна във втория завой и загуби шансове за победа.

„Може да определим случилото се като новобранска грешка – коментира представянето си Йохан Зарко. – Стартирах от втора редица и исках да се възползвам максимално възможността да бъда бърз колкото топ пилотите. Когато изградих преднината си се чувствах добре, но това означаваше да карам постоянно на ръба и във втори завой влязох прекалено широко и паднах.“

Грешката на Зарко дойде в много добър момент за Довициозо (Дови), който се опитваше да се откъсне пред преследващите го Марк Маркес, Адреа Ианоне, Маверик Винялес и Валентино Роси.

Във втората част от надпреварата новата испанска звезда на Ямаха Винялес успя да достигне челото, изпреварвайки пилотите пред него, като в последните обиколки влезе в епична битка с пилота на Дукати Андреа Довициозо, който използваше напълно потенциала на своя видимо по-мощен мотоциклет на правите. Двамата си размениха позициите на няколко пъти, но в крайна сметка Маверик Винялес премина пръв през финиша на една изключително интересна Гран при на Катар. Така пилотът на Ямаха спечели надпреварата, следван от Андреа Довициозо, като на трето място завърши Валентино Роси.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.