23.06.2024

Волф: През 2021 ще обсъждаме следващия договор на Люис

Голямата новина от вчера във Формула 1 е новият договор на световния шампион Люис Хамилтън, който остава в Mercedes, но само за един сезон. Това веднага породи слухове, че сезон 2021 може да е последният за британеца в световния шампионат.

Шефът на Mercede Тото Волф коментира новият контракт на Хамилтън и отрече информациите, че Люис ще има вето върху избора на другия пилот на тима. Освен това Волф обясни и защо се е забавил толкова много този договор на Хамилтън.

„Съвместно стигнахме до идеята този договор да е за един сезон – обясни Волф. – За 2022 година предстоят сериозни промени в правилата. Искаме да видим как ще се развие светът, нашата компания. И от друга страна, много закъсняхме с преговорите.

„Искахме да обсъдим новия договор в края на сезона, между състезанията в Бахрейн, но тогава Люис не се чувстваше добре, тъй като беше заразен с коронавирус. И в крайна сметка, започнахме преговорите точно преди Коледа.

„Затова беше важно да приключим с този договор колкото се може по-бързо. Затова и си казахме: „Да отложим дискусията за сезон 2022 и по-нататък за по-късен етап на 2021.”

„Затова беше важно да приключим с този договор колкото се може по-бързо. Затова и си казахме: „Да отложим дискусията за сезон 2022 и по-нататък за по-късен етап на 2021.”

Волф допълни, че неяснотата около бюджетите на отборите, включително и на Mercedes, е направила много трудни определени решения, свързани с по-дългосрочни договори. Тото е на мнение, че при началото на следващите преговори – през лятото на тази година, картината ще е по-ясна и ще има повече време за обсъждането на следващия договор.

„Несигурността, която засяга и Формула 1, се отразява на това как работи спортът ни, има влияние и върху приходите ни, парите от тв правата и постъпленията от спонсорите.

„Daimler, Mercedes е в хода на сериозна трансформация, насочена към електрическата мобилност, а това означава инвестиции. Сега живеем във финансова реалност, която е много различна от тази отпреди няколко години.”

Волф допълни, че не иска преговорите за следващия договор на Хамилтън да са „между Коледа и края на януари” и да са под формата на „видеоконференция”.

По отношение на спекулациите за клаузите, които се появиха в медиите, Волф категорично опроверга тези твърдения.

„Не знам откъде се появи това, нищо от това не е вярно – обясни шефът на Mercedes. – Четох това за клаузата за вето при избора на другия пилот, видя ми се интересно. Но истината е, че изобщо не сме дискутирали такава клауза. Люис никога не е искал нещо подобно. И изборът на пилоти се решава от тима. Същото важи и за слуховете, че Хамилтън иска процент от приходите, това също дойде отникъде. Това също никога не е било обсъждано.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.