27.05.2024

Във Финландия: По две лопати за сняг в колата!

Световният рали шампионат и тази година ще включва снежно рали – „Арктик Финландия” (26-28 февруари), което замества отмененото „Швеция”. Шведите се отказаха заради невъзможността да допуснат публика по етапите, тъй като щеше да ги лиши от решаващ приход в бюджета на състезанието.

Вчера организаторите на рали „Арктик Финландия” оповестиха маршрута и графика на състезанието и те бяха посрещнати с обясним ентусиазъм, въпреки че имената на етапите и близките села едва ли говорят кой знае колко на хората извън Лапландия.

Все пак, формулата на ралито обещава интересни преживявания – 10 скоростни етапа, по два в петък и неделя, т.е една отсечка, която се кара два пъти и три етапа с по две минавания в събота, който се очертава решаващият ден на състезанието.

Също като на рали „Арктик Лапландия” във всеки автомобил на старта на всяка отсечка ще трябва да има комплект за оцеляване в арктическия студ, който включва и две лопати за сняг плюс топли дрехи за пилота и навигатора. Причината за тези обяснения, дадени от спортния директор на ралито Кари Нуутинен, е прозаична – рали „Арктик Финландия” ще е без публика и ако някой екипаж излети от пътя и колата затъне в снега, ще трябва да се чака идването на помощ, което във всички случаи ще отнеме време, а там няма да има фенове, които да избутат колата обратно на трасето.

„В седмицата на ралито се очакват средни температури между минус 6 и минус 14 градуса, но е възможно те да паднат и до минус 20 – обясни Нуутинен. – И ще има много сняг, както го наричат лапландците „бяло злато” – перфектните условия за зимно рали.

„Отсечките ще са сходни с тези, които се използват в рали „Арктик Лапландия”, с което тази година в средата на януари започна финландският рали шампионат – допълни Нуутинен. – Но заради WRC формата се наложи някои да бъдат скъсени, а други да се карат в обратна посока, за да бъдат поставени всички екипажи при равни условия.”

Графикът на рали „Арктик Финландия” може да видите тук.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Рали „Арктик Финландия”: И отсечка, която минава през замръзнало блато – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.