20.04.2024

В Италия: Ferrari уволни Биното!

Според източници от Ferrari големите босове на компанията са уволнили шефа на тима във Формула 1 Матиа Биното. Под негово ръководство Скудерията записа най-слабия си сезон във Формула 1 от 40 години през 2020 и освен това плати много висока цена за това, че ФИА залови италианците с нередовна задвижваща система през 2019 година.

Новината все още не е потвърдена, като информацията идва от GT-подразделението на Gestione Sportiva и се смята, че мястото на Биното ще заеме Лоран Мекис, който е спортен директор на Скудерията.

Биното оглави Ferrari в началото на 2019, като дотогава беше технически директор и смени на поста уволнения Маурицио Аривабене. След това роденият в Швейцария Биното периодично провежда реорганизации на техническия отдел на тима, включително и чрез премахването на предишния му пост технически директор, но италианците продължават да изостават.

Развитието на колата на Ferrari за сезон 2021 „дава надежди” обясни преди дни Биното, като допълни, че тези резултати са дошли от изпитанията в аеродинамичния тунел и на дино стенда, тъй като мотористите са успели да наваксат сериозна част от загубената мощност през сезон 2020.

Самият Биното на няколко пъти през миналата година обясни, че не вижда смисъл в уволнението на инженери и допълнителното стресиране на екипа, като така наложи политика, коренно различна от тази на Аривабене. Управлението на Аривабене също се характеризира със слаби резултати, непрофесионалния решения и загубата на поне два шампионата, в които Ferrari разполагаше с по-силен автомобил от Mercedes, но грешки на тима и на Себастиан Фетел улесниха атаката на Люис Хамилтън към титлата през 2017 и 2018.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.