12.06.2024

В Тексас искат два старта

Шефът на Гран при на САЩ във Формула 1 е отворен към идеята пистата COTA в Остин да приеме две състезания и така да се неутрализира ефектът от анулирането на Гран при на Сингапур.

„Съркит ъф ди Америкас” в Остин трябва да приеме Гран при на САЩ на 24 октомври, а състезанието в Сингапур беше планирано за 3 октомври.

За 8-10 октомври е планирана Гран при на Япония, но съдбата на състезанието на „Сузука” остава неясна. Неофициално се смята, че тя ще зависи от това как ще протече лятната Олимпиада в Япония и след края на игрите се очаква решение за старта във Формула 1 и японския кръг в WRC.

COTA дебютира във Формула 1 през 2012 г. и се оказа популярно решение както за американските фенове, така и за тези, които могат да пътуват до по-далечните трасета, където има стартове от световния шампионат. Миналата година Гран при на САЩ не се проведе заради коронавирус пандемията, а отмяната на състезанието намали приходите на пистата с 95%. Сега ако има две състезания там и тази финансова дупка може да бъде позапълнена.

Шефът на COTA Боби Ъпстайн обясни, че две състезания за два уикенда могат да се проведат лесно, стига Формула 1 да вземе такова решение.

„Положението е следното – възможно е да проведем второ състезание в Остин – уточни Ъпстайн. – Но това второ състезание не е сигурно. Ако обаче Формула 1 реши, че този втори старт е необходим и това е най-доброто решение за спорта, ние сме готови да го осъществим.”

Тъй като COTA е постоянно трасе, което функционира почти целогодишно, провеждането на второ състезание там няма да е логистично предизвикателство.

Шансове да получи старт тази година има и „Индианаполис Мотор Спийдуей” (IMS), където не е имало състезание във Формула 1 от 2007 година. Но говорител на пистата потвърди пред списание Racer, че преговори за провеждането на кръг от Формула 1 тази година все още не са започнали.

Коментари

Коментар

Реклама

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Идва ново разместване на календара във Формула 1? – Autosport Bulgaria
  2. Идва ново разместване на календара във Формула 1?

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.