20.04.2024

В M-Sport няма да бързат с пилотите за догодина

M-Sport няма да бърза с избора си на пилоти за следващия сезон, това обяви днес Малкълм Уилсън пред списание Autosport, след като стана ясно, че Себастиен Ожие напуска в края на тази година и се връща в Citroen.

Уилсън спечели битката за подписа на французина в края на 2016 година, когато VW се оттегли от WRC. Себ спечели петата си поредна световна титла миналата година с Fiesta WRC и даде да се разбере, че ще остане в M-Sport, само ако Ford увеличи ангажимента си към тима – финансово и технически. За сезон 2018 това стана факт, но M-Sport пак не разполага с ресурсите на големите заводски отбори Hyundai, Toyota и Citroen.

Според британската преса, Уилсън е говорил с изгонения от Citroen в средата на сезона Крис Мийк за догодина, но според списание Autosport Мийк е по-близо до договор с Toyota. В интерес на истината, Томи Макинен потвърди за подобни разговори, но нищо повече. А и извън Великобритания едва ли има някой, който да смята, че след случилото се тази година със Citroen заводски тим ще наеме Крис за догодина.

„От доста време участваме в световния рали шампионат и плановете ни са да останем тук – обясни Малкълм Уилсън. – В момента водим различни преговори, но ще видим какво ще стане, не бързаме с избора на пилоти за догодина.

„В момента имаме договор за догодина с Теему Сунинен.”

Договорът на Елфин Еванс изтича в края на тази година, но вече заяви, че иска да остане и догодина и да се състезава с Fiesta WRC за трета поредна година.

Все още има свободни пилоти за догодина, но след потвърждаването на оставането на Нювил в Hyundai и завръщането на Ожие в Citroen, другите свободни места най-вероятно ще се запълнят много бързо.

Предполага се, че и догодина Хейдън Падън и Дани Сордо ще си делят един i20 WRC и ще карат по половин сезон.

До края на този сезон за Citroen ще карат Крейг Брийн и Мадс Остберг, които вече имат достатъчно опит и биха могли да бъдат вариант за M-Sport за догодина.

Уилсън призна, че решението на Ожие да напусне го е натъжило, но допълните, че се гордее с това, което французинът постигна с M-Sport.

„Истина е, тъжно ми, че Себ и Жулиен Инграсия ни напускат – обясни Малкълм. – Те вече са част от семейството ни и когато си тръгнат в края на сезона, ще оставят наследство, подобно на това на Колин Макрей, Карлос Сайнц, Маркус Грьонхолм и другите велики пилоти.

„Разбира се, че Себ и Жулиен ще ни липсват. Заедно с техническата помощ от страна на Ford се борехме, за да задържим Себ, но това се оказа недостатъчно.

„Много се гордея с това, което постигнахме със Себ и Жулиен, както и с това, което можем да постигнем в последните три ралита тази година.

„Себ дойде в M-Sport набързо, правихме много малко тестове преди началото на сезон 2017, но спечелихме още първото ни съвместно състезание.

„Миналата година написахме заедно част от историята. Това, което постигнахме ние като частен тим заедно със Себ и Жулиен никога няма да бъде забравено и аз се гордея с този резултат.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.