21.05.2024

В Red Bull отричат за ветото на Сайнц и нападат Рикардо

Решението на Дениъл Рикардо да напусне тима на Red Bull във Формула 1 в края на този сезон и дебатът около бъдещия му заместник успя да провокира шефовете на отбора да дискутират теми, които са важни за това как ще изглежда селекцията на бившите световни шампиони за 2019 година.

Моторспорт съветникът на Red Bull доктор Хелмут Марко остро обясни, че информациите, че Макс Верстапен е наложил вето на привличането на Карлос Сайнц са „глупости”. Сайнц кара този сезон под наем в Renault, но с привличането на Рикардо за него няма място за догодина в тима на автомобилния гигант.

Според последните информации от Red Bull, тимът има опция за Сайнц до края на септември и досега никой не е казал, че тя няма да бъде упражнена.

Верстапен и Сайнц се оказаха трудни съотборници в Toro Rosso и испанецът най-малкото се представяше на нивото на Макс, но отношенията му с мениджмънта на тима се обтегнаха, след като стана ясно, че за него няма да има място в „големия отбор”. Сайнц-старши участва активно в преговорите Карлос да бъде даден под наем на Renault, а самият пилот вече на няколко пъти даде да се разбере, че би искал кариерата му във Формула 1 да се развива по-далеч от Red Bull.

„Дениъл ми се обади в четвъртък миналата седмица, за да ме информира, че е решил да напусне тима в края на годината – обясни доктор Марко. – Той прекара по-голямата част от кариерата си във Формула 1 в отборите на Red Bull и ми обясни, че иска промяна.

„Сега трябва да помислим кой ще е съотборник на Макс. Слуховете, че Верстапен е наложил вето на Сайнц са глупости. Red Bull е тимът, който определя кой ще кара за нас.”

Това накара мнозина да предположат, че Сайнц все още е доста напред в списъка на доктор Марко за бъдещи съотборници на Верстапен.

„Карлос притежава скорост, която е близка или равна на тази на Макс”, декларира тим шефът на Toro Rosso Франц Тост, който има най-пълен поглед върху представянето на двамата, когато те бяха съотборници.

В началото на 2016 година обаче, когато доктор Марко реши да върне Даниил Квят от Red Bull в Toro Rosso, компанията заложи на Макс, който дебютира за тима в Испания и спечели първата си победа във Формула 1.

В същото време шефът на тима на Red Bull Кристиан Хорнър призна, че в началото е помислил, че Рикардо се шегува, когато австралиецът му се обадил, за да му каже, че ще напусне в края на сезона.

„Мисля, че Дениъл иска ново предизвикателство, но също така смятам, че с израстването на Макс, който става все по-бърз и по-силен, Дениъл не иска да играе поддържаща роля в тима, въпреки че ние никога не сме третирали по различен начин него и Макс – обясни Хорнър. – Ако Рикардо беше решил да остане, двамата щяха отново да имат еднакъв статут, както е било винаги. Бих разбрал решението на Дениъл да напусне, ако отиваше във Ferrari или Mercedes, но сега той поема огромен риск на този етап от кариерата си.

„Ние дадохме на Дениъл всичко, което той поиска и въпреки това, то се оказа недостатъчно. Дори бяхме готови да подпишем 1-годишен договор с него, за да може той да преговаря с Ferrari или Mercedes, ако в края на 2019 там се открие свободно място.”

Много от анализаторите на Формула 1 няма да се съгласят с Хорнър, че Red Bull третира еднакво пилотите си, без значение какво говорят той и доктор Марко. И тези практики не са от съвместната работа на Рикардо с Верстапен, а още от времето, когато за тима караха Себастиан Фетел и Марк Уебър.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.