23.06.2024

В Subaru обсъждат завръщане в WRC

Завръщането на Subaru в световния рали шампионат се обсъжда на най-високо ниво в японската компания, съобщиха няколко медии в Токио. Според източници, близки до борда на директорите, програмата на Subaru в WRC може да стартира още през 2022 година, когато ще дебютират и първите хибридни WRC автомобили. И всъщност, точно те са в основата на интереса на Subaru към световния шампионат.

В Subaru са харесали още една промяна на техническите правила, които влизат в сила следващия сезон – отборите ще могат да променят размерите и колесната база на автомобилите, с които участват в сравнение със серийните им образци. Това сериозно увеличава избора на модели, които да бъдат представени в WRC, тъй като сегашните правила позволяват това да са само коли от сегмент В.

Пакетът нови технически правила е интересен за Subaru, тъй като освен хибридното задвижване и промените в размерите на шасито, каросерията и колесната база включва и използването на шасита с тръбни рами и т.н.

Има и още нещо – ако се завърне в WRC Subaru ще се състезава срещу Toyota, компанията под чието влияние се намира от известно време – в началото на 2020 Toyota увеличи дела си в Subaru до малко над 20%, а Subaru влезе в състава на Toyota Motor Corporation.

Предполага се, че завръщането на Subaru няма да стане със заводски тим като вече несъществуващия Subaru World Rally Team (SWRT), а по-скоро чрез компания, която да представлява японския производител – подобно на отношенията на M-Sport и Ford или тези между компанията на Томи Макинен и Toyota преди гигантът да изкупи целия проект в края на миналата година.

Според различни източници в Норвегия и Япония, ако това стане, ключова фигура в новия проект ще е световният шампион за 2003 година Петер Солберг. Очаква се, че той ще оглави новият тим, като норвежецът беше пилотът, който установи най-здрави връзки със Subaru през годините, освен това има огромен опит, що се отнася до развитието на рали автомобили. А и ще успее да се договори по-лесно със сина си Оливер – най-новата рали сензация, който кара страхотно в рали „Арктик Финландия”.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.