13.06.2024

Големите загуби на Елфин Еванс

Ако големите загуби изграждат характера, то Елфин Еванс сигурно вече е като кремък или дори диамант. А най-неприятното е, че често в моторните спортове големите загуби идват с малки разлики на финала.

В неделя Себастиен Ожие победи Елфин с 4,5 секунди на дългата 14,09 км последна отсечка от рали „Хърватия”. Етапът бе изключително труден и техничен и в челото почти нямаше пилот, който да го изкара без грешка. Но тези 4,5 секунди се оказаха достатъчни за победата на Ожие в крайното класиране, като разликата му с Еванс на финала беше едва 0,6 секунди. След 20 скоростни отсечки и над 300 състезателни километра.

Утешението за уелсеца е, че той е част от този толкова елитен клуб на най-бързите рали пилоти, които могат да се борят за победата във всеки или почти всеки кръг от световния шампионат.

Еванс вече има 3 победи в WRC, качвал се е много пъти на подиума, но като че ли все още му липсва тази финална съставка на таланта, решителността или дори късмета, която да го нареди сред най-великите в спорта. Където вече се намира съперникът му от изминалия уикенд Себастиен Ожие.

Историята на големите загуби на Елфин в световния шампионат показва, че сме свидетели на сходни сценарии. В Аржентина през 2017-а Еванс удари в края на ралито стената на един мост. Това му струва време и на финала Тиери Нювил го победи с 0,7 секунди в битката за крайния успех.

През 2019-а в Корсика съдбата напълно обърна гръб на Еванс. Той беше начело в ралито, но спука гума в последната отсечка и победата отиде при Нювил. И да не забравяме финала на сезон 2020 и рали „Монца”. Еванс стартира в последното състезание като лидер в класирането, но в един от планинските етапи се завъртя и изпадна от пътя, което пък осигури седмата световна титла на Ожие.

Сега можем само да се надяваме, че Еванс ще преодолее всички тези неприятни спомени и ще започне да побеждава големите звезди в спорта, ако иска да остане дълго в тяхната компания. А това обещава много интересен сезон в световния рали шампионат.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.