15.06.2024

Грешка ли е връщането на Алонсо?

Снимка: Alpine

Феновете на Формула 1 са ентусиазирани от завръщането на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо в спорта. Испанецът стартира за трети път за Renault в кариерата си, въпреки че тимът вече се казва Alpine и не крие надеждите си за силно представяне. Особено догодина, когато ще влязат в сила новите технически правила.

Не всички обаче посрещат с радост завръщането на Алонсо, като в този лагер се оказа и един от най-добрите му приятели от времето, когато караха заедно – Марк Уебър. Според австралиеца в Alpine са допуснали грешка с наемането на именития испанец вместо да се насочат към промотирането и развитието на млади таланти.

„Много уважавам Фернандо, той е един от най-добрите пилоти в историята на Формула 1 – обясни Уебър в подкаста On the Marbles. – Малцина бяха тези, които можеха да го победят, когато бе на върха на възможностите.

„Но къде е следващият Макс Верстапен? Следващият Шарл Льоклер? Те са също толкова важни, колкото и Фернандо, когато беше на 20 години. Да, Фернандо е голямо име както в Испания, така и за цялата Формула 1. Но бих искал да се съсредоточим в бъдещето и да намерим новия Алонсо, така както стана преди 20 години.”

Трябва да отбележим, че позицията на Уебър в това отношение не се променя. Още през юни миналата година той коментира, че Алонсо вече не се представя на най-високо ниво и ще му е трудно да намери мотивация.

Но това обяснение е логично – Уебър е мениджър на новата звезда в академията за млади пилоти на Renault Оскар Пиастри, който миналата година спечели титлата в европейската Формула 3, а тази година дебютира във Формула 2. Присъствието на Алонсо обаче, както и неяснотите дали Alpine ще се опита да привлече Пиел Гасли в тима, поставят под въпрос развитието на пилотите под шапката на френската компания, които стигнаха до Формула 2 за този сезон и имат амбиции в близко бъдеще да влязат във Формула 1.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Прост: Трябва да пазим Окон от Алонсо – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.