23.06.2024

Грийнсмит става №1 в M-Sport

Британският пилот Гас Грийнсмит ще е първи пилот на M-Sport в световния рали шампионат през сезон 2021. Тимът официално обяви пилотите си днес, като втората Fiesta WRC през годината ще се дели от Теему Сунинен и Адриен Формо.

Изборът на пилоти потвърждава финансовите трудности на тима, като още в края на 2020 година беше важно, че Грийнсмит и Формо са много важни за Малкълм Уилсън и Ричард Милнър – британецът допълва бюджета на M-Sport с пари, идващи от петролна компания, а кампанията на Формо е спонсорирана отчасти от френската моторспорт федерация. Предполага се, че спонсорите на Сунинен също ще осигурят свежи пари, но по-малко.

Формо ще кара и с пълна програма в WRC2 категорията, където отново ще е пилотът, който ще представлява M-Sport.

Още след рали „Монца” в началото на декември Есапека Лапи прогнозира, че най-вероятно няма да кара за тима през 2021 г. и очаквано M-Sport се насочи към по-млади пилоти, за които да не плаща и те да идват с пари от спонсори.

В рали „Монте Карло” този месец във WRC категорията ще карат Грийнсмит и Сунинен, като тимът вече заяви две коли Fiesta WRC.

Миналата година Гас записа три класирания в Топ 10, а за новия сезон Сунинен се раздели с опитния си навигатор Ярмо Лехтинен.

Милнър потвърди, че M-Sport може да участва с поне още един WRC автомобил, стига да се намерят пилоти с бюджет, които да го карат. Начело в този списък е Андреас Микелсен, който обяви програми в ERC и WRC2 и потвърди, че преговаря с M-Sport за отделни стартове през 2021 година, но двете страни все още не са стигнали до споразумение.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.