12.06.2024

Да Коща взе първата победа в петия сезон на Формула Е

Португалският пилот на BMW Антонио Феликс да Коща стартира сезон пет във Формула Е с победа по улиците на Ад Дирия, Саудитска Арабия. Това е първа победа за BMW Andretti в световния шампионат за електрически автомобили и първа за Да Коща от сезон 2014-2015.

Първото състезание за сезон 5, в който дебютират новите електрически болиди от Поколение 2, беше на ръба на провала, след като градът беше ударен от силни дъждове. Това наложи отмяната на първите две свободни тренировки, после все пак се проведе една сесия, а в квалификацията пилотите бяха събрани в две, а не както обикновено в четири групи.

Да Коща спечели полпозишъна и беше начело в първата част на състезанието, но след това го догони шампионът в четвъртия сезон Жан-Ерик Верн, който в 14-ата обиколка го изпревари. Преди това Верн изпревари Хосе Мария Лопес и Себастиен Буеми.

Надпреварата беше изпълнена с поредица атаки и двубои в цялата колона, а шансовете за победа на Верн изчезнаха, след като той и още няколко пилоти получиха наказания. Верн беше санкциониран за това, че е използвал повече мощност при възвръщането на енергия. Минаването през бокса го върна назад, а Да Коща си върна лидерството. Другият пилот на DS Teechetah Андре Лотерер също беше наказан и се върна седми, а Верн пред него атакува челото от петото място. След това се появи кола на сигурността заради катастрофа, а при рестарта Верн продължи да натиска и малко преди финала стигна до второто място, но не успя да мине по-напред и Да Коща спечели с аванс от 0,4 секунди.

Верн остана втори, следван от Жеро д’Амброзио, който дебютира за Mahindra и спечели битката за последното място на подиума с аванс от 4 секунди пред Мич Еванс. Лотерер и Буеми допълниха Топ 6.

Пилотите на Audi Даниел Абт и Лукас ди Граси стигнаха финала 9-и и 10-и, а Фелипе Маса завърши в първото си състезание във Формула Е 14-и, като изпълни няколко смели изпреварвания.

Следващият старт от петия сезон във Формула Е е на 12 януари в Маракеш, Мароко.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.