15.06.2024

Деспре и Peugeot оглавиха класирането

Вторият ден на рали "Дакар" поднесе първите сериозни трудности на участниците

Вторият етап на рали „Дакар” постави първите сериозни проблеми пред участниците в 40-ото издание на състезанието, като при автомобилите най-добре с трудностите се справиха звездите на Peugeot. Сирил Деспре все 267-километровия етап, а с него и водачеството в класирането, преследван от Стефан Петерханзел и Себастиен Льоб. Четвъртият ас на тима Карлос Сайнц спука две гуми и се загуби малко преди финала заради навигационна грешка, което му донесе 6-о място за деня и изоставане от над 13 минути спрямо Деспре.

На финала Деспре победи Петерханзел с 48 секунди, а в общото класиране разликата между двамата, които са първи и втори, е само 27 секунди. Трети в общото подреждане е Жинел де Вилиер с Toyota, който е на 5,44 минути, преследван от Льоб.

Mini загуби американския си пилот Брис Менезес, който катастрофира 2 километра след старта на етапа. Автомобилът му пострада сериозно след преобръщането, Брис е невредим, но навигаторът му Питър Мортенсен е със счупен глезен.

12 минути в етапа спрямо Деспре загуби и победителят от първия ден Насер Ал-Атия с Toyota Hilux, който се забави заради здравословни проблеми на навигатора му Матийо Бомел.

Хоан Бареда спечели 20-ата си етапна победа в рали „Дакар” вчера и това го изкачи начело в класирането, както и на 6-о място в историята на състезанието по спечелени етапи.

На две минути и половина зад него завърши Адриен ван Беверен с Yamaha, като той заема и второто място в общото класиране. Най-напред от армадата на КТМ вчера завърши австриецът Матиас Валкнер – трети, а четвърти остана победителят от миналата година и лидер от първия ден Сам Съндърланд.

При камионите етапът беше спечелен от Едуард Николаев с Камаз, който води с 5 минути пред Алеш Лопрайс с Tatra, а трети е Федерико Виагра с Iveco.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.