15.06.2024

Де ла Роса: Шансът Mercedes да вземе Алонсо е 50%

В началото на 2007 Де ла Роса беше съотборник на Алонсо и Хамилтън в McLaren

Бившият пилот във Формула 1 Педро де ла Роса е оптимистично настроен относно шансовете на неговия сънародник Фернандо Алонсо да напусне McLaren и да заеме мястото на Нико Розберг в Mercedes.

Де ла Роса има 107 старта във Формула 1, като е бил тестпилот и титуляр в McLaren, както и тестпилот във Ferrari.

През 2007 година, когато Хамилтън и Алонсо бяха съотборници за една година в McLaren, Да ла Роса беше тестпилот на отбора и познава добре и двамата.

„Според мен, шансът на Фернандо да премине в Mercedes е 50%, което за съвременната Формула 1 не е никак малко – обясни Де ла Роса пред испански медии. – Фактът е, че напускането на Нико Розберг изненада абсолютно всички, особено Mercedes. Първоначално всички, дори и аз, решихме, че това е някаква шега.

„Както знаете, Тото Волф каза, че има три възможности: тимът да вземе пилот №2, да наеме някой младок или да привлече топ пилот, който да се бори с Люис Хамилтън. Доколкото знам, в Mercedes все още не са взели решение какво точно ще правят, но ако питате мен, трябва им топ пилот, това е най-добрият отбор в света и там трябва да карат най-добрите пилоти.”

Де ла Роса поясни накратко и как ще протече процедурата по избирането на новия пилот на Mercedes.

„Шефовете на Mercedes ще трябва да проучат много внимателно какво е положението с договора на всеки един пилот, от който се интересуват – допълни испанецът. – Някои договори се развалят много трудно, така че задачата не е никак лесна, но проучването и началото на преговорите ще са най-трудната част.”

Дали обаче Хамилтън ще има глас при избора на неговия съотборник за догодина?

„Това решение ще се вземе от Mercedes, а не от Хамилтън – категоричен е Де ла Роса. – Ясно е, че Люис няма да решава вместо тима.”

Естествено, Педро е уверен, че Алонсо има сериозни шансове да премине в Mercedes.

„Ако това стане, битката догодина ще е страхотна – уверен е испанецът. – Възрастта няма никакво значение, или си мотивиран или не си. Ако оставим настрана всички трудности с договори и отбори, Хамилтън и Алонсо са най-добрите пилоти в света и ако могат да се борят един срещу друг за титлата, какво по-хубаво от това може да се случи на Формула 1? Ясно е, че отношенията им няма да са добри, но никой и не очаква това.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.