16.06.2024

Доктор Марко не бил злодей

Доктор Хелмут Марко прилича на злодей, но в действителност този образ на моторспорт съветника на Red Bull не отговаря на истината. Това обясни бившият пилот на Red Bull Алекс Албон, който догодина ще се върне във Формула 1 с тима на Williams.

Доктор Марко е любимец на медиите в световния шампионат основно заради острия му език, интересните му, на моменти абсурдни мнения, неумелите опити за манипулиране на репортерите и твърдата ръка, с която управлява тима на бившите световни шампиони. Последното често се случва през главата на номиналния шеф на отбора Кристиан Хорнър.

„Мисля, че има изграден съвсем неточен образ на доктор Марко – обясни Албон в подкаста F1 Nation. – В медиите Хелмут играе ролята на злодей, но в действителност това изобщо не е така. Red Bull е отбор, съставен от победители и там от всички се очакват добри резултати. В отбора има изградена култура, според която, когато отборът не побеждава, няма как екипът да е доволен. В топ отборите е така – в Red Bull, Mercedes и Ferrari.

„Разбира се, това е тежко за пилотите, особено, когато те нямат достатъчно опит във Формула 1. Но никой не ти казва, че ако не постигнеш определена цел, ще те уволнят. В отбора искат и двамата им пилоти да се представят силно. И няма допълнителен натиск върху този, който не постига очакваните резултати, за това се грижат медиите.

„Ако става въпрос за мен, то аз съм най-строгият си критик. Но признавам, че нито при мен, нито при Серхио Перес се получава да се представяме на нивото на Макс Верстапен, тъй като колата на Red Bull е трудна за каране.”

Пилотът от тайландски произход смени Пиер Гасли в Red Bull в средата на сезон 2019 и изкара там до края на 2020-а, когато на свой ред беше сменен от Перес. Red Bull прати Албон в DTM за сезон 2021, а за 2022-а преминава в Williams – там ще заеме мястото на Джордж Ръсел, който пък сменя Валтери Ботас в Mercedes.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.