14.07.2024

Доктор Марко потвърди за преговорите с Porsche

Red Bull успя да си осигури задвижващата система на Honda и след края на сезон 2021, когато японците напускат Формула 1. И другата добра новина от зимата е, че моторите ще бъдат замразени от 2022 за три сезона, което ще намали разходите на тези, които доставят, поддържат и развиват хибридните системи.

Но за сезон 2025 всичко се променя – в сила трябва да влязат нови технически правила, съответно да се появят и нови задвижващи системи, като надеждите на шефовете на Формула 1 са, че новите правила ще привлекат нови доставчици на двигатели. И от последната седмица голямата новина е, че във VW Group може и най-после да променят отношението си към Формула 1 и в спорта да се върне някоя от марките на германския гигант. А с оглед на постиженията на тези марки във Формула 1, то Porsche е логичният избор.

И сега на сцената излиза доктор Хелмут Марко, моторспорт съветник на Red Bull, който в типичния си стил потвърди, че Porsche може и да стигне до шампионата, както и че вече вървят преговори между бившите шампиони и германската компания.

„Вече вървят преговори с външна на Формула 1 компания за възможно партньорства – заяви доктор Марко пред Servus TV, която също принадлежи на Red Bull. – Да, наистина става въпрос за Porche, да говорим си, но все още по тази тема няма никаква конкретика.”

От пресслужбата на Porsche отказаха коментар по темата Формула 1.

Според източници на различни германски медии, доктор Марко води преговори с поне три ключови фигури във VW Group и Porsche – от вицепрезидента на Porsche, отговарящ за спортните програми на компанията Фриц Енцигер, през големият шеф на VW Group Херберт Дийс, та чак до наследника на знаменитата династия Porsche Волфганг Порше.

„Още е твърде рано да говорим за каквито и да е детайли – допълни доктор Марко. – Но не е кой знае каква тайна, че ние винаги сме действали активно по отношение на намирането на най-добрите партньори по отношение на доставката на задвижващи системи или двигатели. И преди сме контактували с автомобилни компании, отворени сме към всяка една дискусия, която може да ни донесе добри резултати.

„Допускаме и сценарий, при който може да ни се наложи да разработваме нов двигател без партньор от автомобилната индустрия. Но идеалният вариант за нас ще е да си сътрудничим с голям автомобилен производител, решил да участва във Формула 1.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.