23.07.2024

Драма за Петерханзел след инцидент, но излезе начело

След отмяната на етапа в сряда, рали „Дакар“ продължи вчера с 449-километров етап от Чилесито до Сан Хуан (Аржентина).

Денят не мина никак гладко за състезателите: Стефан Петерханзел удари мотоциклетист, Стефан Свитко падна от умора и Едуард Николаев излезе на чело при камионите.

Още в началото на етапа Петерханзел пое лидерството при автомобилите, но удар с мотоциклетиста Симон Марчич го накара да спре в етапа. 12-кратният победител в „Дакар” остана с Марчич докато дойде медицинския екип.

„Имаше мотор пред мен, който караше назад, когато ме видя той натисна спирачките, но въпреки това се ударихме – коментира инцидента Петерханзел. – Кракът му се оказа счупен, но той беше в съзнание.

„Останахме с него докато пристигне медицинският хеликоптер. След това ни беше трудно да продължим с добро темпо. В момента ме интересува единствено да получа повече информация за състоянието на мотоциклетиста.”

Поради изгубеното време на Петерханзел неговият съотборник Сирил Депре даде най-добро време в първата секция, докато Себастиен Льоб изоставаше с почти шест минути и половина.

Деветкратният WRC шампион увеличи темпото в последната част от етапа и записа етапна победа с 2 минути и 33 секунди по-добро време от Сирил Депрес, докато Петерханзел изостана със 6 минути и 45 секунди зад Льоб.

Малко по-късно организаторите решиха да върнат загубеното време на Петерханзел, което му позволи да спечели десетия етап със 7 минути и 28 секунди аванс пред Льоб. Така преди последните два етапа от надпреварата Петерханзел води в генералното класиране с 5 минути и 50 секунди пред Льоб, докато Депре е на трета позиция и с пасив от 25 минути и 40 секунди.

„Смятам, че беше невъзможно да се кара по-бързо от това – коментира Себастиен Льоб. – Опитах с всички сили. Ще видим какво ще се случи.”

За мотоциклетистите вчерашния етап бе изключително труден по отношение на навигацията и доста от фаворитите покараха в грешната посока. Испанецът Хоан Бареда взе първото място, следван от Стефан Свитко, който буквално падна от умора малко след финиша. Това наложи словашкият състезател да бъде откаран в болницата в Сан Хуан. С трето време в етапа е състезателят на Хонда, Франко Кайми.

Матиас Валкнер (КТМ) и Сам Съндърланд (КТМ) завършиха на единадесето и тринадесето място. Въпреки грешката при навигирането на Съндърланд на 39-ти километър, той продължава да води в генералното класиране с над 30 минути преднина.

„С толкова много рекички в началото бе трудно да следваш правия път- обяснява Съндърланд. – Направих няколко грешки преди зоната за зареждане, което ме притесни понеже не знаех къде се намират другите мотористи.

„После в зоната за зареждане видях само само три мотоциклета и тогава осъзнах, че грешките не са ми стрували твърде много време.“

Пабло Кинтанила, който се намираше на втора позиция в генералното, падна от мотора си и беше диагностициран с травма на главата.

Игнасио Касале продължава битката си със Сергей Кариятки при АТВ-тата. Руснакът зададе темпото вчера, но Касале успя да навакса цели десет минути изоставане спрямо своя съперник, излизайки на втора позиция в генералното.

При камионите, Едуард Николаев доказа, че има какво да покаже на съперниците си, записвайки най-доброто време. Така руснакът излиза начело в класирането, като задмина съотборника си в Камаз Димитри Сотников. Айрат Мардеев записа трето време в отсечката и осигури първите три места за Камаз.

 

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.