23.06.2024

Еванс съживи битката за титлата

Елфин Еванс спечели рали „Финландия” и намали аванса на Себастиен Ожие от 44 на 24 точки преди последните две състезания от сезона в световния рали шампионат. Уелсецът влезе в елитния клуб на пилотите, родени извън Скандинавието, успели да вземат победа в състезанието, известно като Гран при на макадам.

Еванс и Скот Мартин с Toyota Yaris WRC излязоха начело в събота сутринта, когато атакуваха от трета позиция и спечелиха и четирите предиобедни отсечки. След това Еванс контролираше разликата с Ойт Танак (Мартин Ярвеоя, Hyundai i20 Coupe WRC), а тази сутрин дори успя да я увеличи преди последната отсечка – второто минаване на легендарния етап „Руухимаки”.

Уелсецът спечели и пауърстейджа, с което взе максималните 30 точки в Юваскила. а Ожие финишира 5-и и не взе нищо от последната отсечка.

Трети на финала останаха Крейг Брийн и Пол Нейгъл (Hyundai i20 Coupe WRC), които бяха начело в петък вечер и до събота на обед участваха в битката за победата, въпреки че Танак ги измести от второто място. Във вчерашните следобедни отсечки обаче Брийн започна да изостава на по 5-6 секунди от темпото на двамата лидери. Тази сутрин записа едно завъртане и беше на почти половин минута от лидера преди края на ралито.

Фаворитът за победата Кале Рованпера (Toyota Yaris WRC) отпадна в 10-ата отсечка заради катастрофа. Другият претендент за титлата – Тиери Нювил (Hyundai i20 Coupe WRC) – спря в предпоследната съботна отсечка заради пробит радиатор, пострадал при тежко приземяване.

70-ото издание на рали „Финландия” се проведе с публика по отсечките и за първи път от десетилетия насам феновете гледаха етапи на фарове, включително и отсечката по улиците на Юваскила.

Световният рали шампионат продължава с асфалтовото рали „Каталуня” (14-17 октомври).

Резултатите от ралито може да видите тук.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.