13.06.2024

Едва ли ще има електрически WRC коли

Сезон 2022 ще отбележи началото на малка революция в техническото развитие на WRC автомобилите, които ще получат хибридно задвижване, но няма да станат по-бързи. Това решение е трудно да бъде наречено безспорно. Много фенове и специалисти остават резервирани относно ефекта от него, въпреки че може би това е най-сигурният начин да бъдат привлечени нови автомобилни компании в световния рали шампионат. Но също така и много фенове са на мнение, че ако рали автомобилите станат електрически, това ще е краят на спорта, който те обичат. Въпреки че вече има такива прототипи – от Opel в Европа чак до Хейдън Падън в Нова Зеландия.

Точно тази тема коментира и шефът на тима на Toyota в WRC Яри-Мати Латвала. За финландеца въвеждането на хибридните технологии в ралитата са логично развитие, тъй като все повече компании предлагат все повече хибридни модели. Toyota е идеален пример за това и тази технология определено допада на потребителите.

„Светът се променя и вече всички сме наясно, че автомобилната индустрия все повече се насочва към електричеството – обясни Латвала пред Rallit.fi. – Ние трябва да вървим в крак с автомобилната индустрия. Ако не сме на една страница с автомобилните компании, то световният рали шампионат няма да е интересен за тях.”

И докато хибридите са интересно решение за развитие на рали автомобилите, пълната електрификация не звучи като особено добро решение, поне към днешния момент. И Латвала има добре формулирано мнение по въпроса.

„Електромобилите няма как да станат рали автомобили – смята наследникът на Томи Макинен. – Ако нямат характерния звук на рали колите, нищо няма да стане. Просто няма да се получи. Надявам се, че скоро ще можем да разчитаме повече на алтернативните горива и ще има сериозно развитие на биогоривата. Рали автомобилите може да продължат да се развиват като хибриди с двигатели с вътрешно горене. Мисля, че това ще е по-доброто решение за ралитата.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.