26.05.2024

Екстрьом взе победата в Барселона

Настоящият световен шампион в World RX Матиас Екстрьом спечели първия кръг от световния раликрос шампионат в Барселона през миналия уикенд. Германецът Тимо Шайдер с Форд Фиеста RXS суперкар, завърши на втора позиция след невероятно представяне силно представяне в дебюта си в надпреварата. Пилотът на Hoonigan Racing Division Андреас Бакеруд затвори челната тройка зад волана на подготвения от М-Спорт и Форд, Фокус RS RX суперкар.

„Събота беше може би най-трудният ден в моята RX кариера – коментира Екстрьом, визирайки квалификационните сесии. – В неделя нещата се обърнаха, записах чисти състезания в Q3 и Q4, както и добрата ни стартова позиция в полуфиналите бе от голямо значение.

„Искам да кажа че, съм изключително впечатлен от Тимо, който кара за изцяло частен отбор и успя да поведе класирането след Q4. Смятам, че този сезон ще бъде най-оспорваният до сега и се вълнувам да видя толкова много коли с толкова малко разлика между тях.“

Освен победата, Екстрьом взе и наградата за най-добър старт, която се присъжда на пилотът с най-добра реакция на старта във финалната надпревара.

„Бях много изненадан, че оглавих класирането след квалификациите – коментира двукратният шампион в DTM Тимо Шайдер. – Дойдохме в Испания без никакви очаквания. Много съм впечатлен от колата, но имам още доста да уча. Прекарах 16 години в DTM, но сега съм влюбен в рали кросът.“

Уикедът на завършилият на трета позиция Андреас Бакеруд не започна никак добре. Норвежецът се удари в завой номер едно в Q2 и не успя да завърши сесията.

„В събота беше трудно, но в неделя нещата бяха много различни. След изключителната работа на целия отбор през зимата по колата е хубаво да имаш възможността да им се отблагодариш с качване на стълбичката.“

Новосформираният отбор на Петер Солберг и Йохан Кристоферсон PSRX Volkswagen Sweden поведе в класирането при отборите, след като и двамата успяха да стигнат до финалната надпревара.  След победата си в първият полуфинал, Кристоферсон стартира от първа позиция във финалната надпревара. Грешка при стартирането обаче му коства възможността за качване на стълбичката и той остана на шеста позиция.

Солберг се намираше на трета позиция след старта на финалната надпревара, но Бакеруд изпревари двукратния RX шампион на първия завой на четвъртата обиколка. Така Солберг завърши състезанието на четвърта позиция, следван от Тими Хансен на пета.

Себастиен Льоб не успя да достигне до полуфиналите след завъртане в Q3, заради повредена полуоска на неговото Peugeot 208 RX суперкар. Американецът Кен Блок стигна до полуфиналите, но не успя да се класира за финалната надпревара.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.