30.05.2024

Екстрьом – от пустинята към Полярния кръг

Матиас Екстрьом обича да се състезава в различни дисциплини и има две титли в DTM, както и световна титла в раликроса, спечелена през 2016.

В началото на тази година Екстрьом участва в рали „Дакар” в Саудитска Арабия, а в края на февруари ще запише първия си старт в световния рали шампионат от 15 години насам. Да, в рали „Арктик Финландия” (26-28 февруари), като стартовият списък в WRC2 вече добива повече от страхотен вид. Матиас ще кара Skoda Fabia Rally2 evo, а след това сезонът му продължава със старта на Extreme E – новата надпревара с електрически всъдеходи.

„Рали „Арктик Финландия” е идеалната възможност за мен да поддържам форма и рефлексите ми, да карам стотици километри на сняг и лед, а и да си припомня страстта ми към ралитата – обясни Екстрьом. – Цял живот съм фен на ралитата, за мен беше задължително да участвам в такова състезание. Да отидеш от „Дакар” и пустинята на Саудитска Арабия в арктическите условия на Северна Финландия е олицетворение на контрастните условия, в които можем да се състезаваме.”

Екстрьом участва в „Дакар” в клас SSV с бъги X-Raid Yamaha и в началото вървеше добре, но след това получи повреда в двигателя. Като дебютант в състезанието той имаше право да смени дефектиралия мотор, но след това натрупа доста наказания и потъна в класирането.

В ралитата обаче Матиас има доста повече успехи – победи в група N в рали „Швеция” и „Каталуня” с Mitsubishi Lancer плюс три старта като пилот на заводския тим на Skoda, като най-доброто му класиране беше 10-о място в генералното класиране на „Швеция 2005” с Fabia WRC.

И за да е още по-интересно, навигатор на Матиас във Финландия ще е световният шампион в група Junior за 2018 Емил Бергквист, като той му беше навигатор и в рали „Дакар”. Сега просто сменят пясъка със сняг и лед…

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.