21.05.2024

Екстрьом с победа в Барселона, увеличава преднината си в World RX

Шведът Матиас Екстрьом взе победата в деветия кръг от световния рали крос в Барселона увеличавайки преднината си в шампионата пред Петер Солберг. Това е четвъртата победа за Екстрьом и EKS. Тими Хансен завърши на втора позиция следван от Тимур Тимерзянов, който записа своят първи подиум за сезона.

На трасето в Барселона се проведе и предпоследният кръг от европейския рали крос шампионат. 18-годишният Кевин Хансен взе победата подсигурявайки и титлата за 2016-та. Норвежецът Томи Рустард и Торд Линеруд завършиха на втора и трета позиция респективно на испанското трасе.

„Много съм щастлив, да спечеля състезание от този шампионат винаги ме кара да се усмихвам“, ентусиазирано коментира Матиас Екстрьом, който взе наградата и за най-бърз старт.

„ В началото на сезона само няколко пилота имаха шансове да запишат победа, а сега сме доста повече. Конкуренцията е много тежка, победата ми през този уикенд бе много трудна, което прави усещането още по специално.“

press%2f2016_09_spa_final_%28201%29

Победата на Екстрьом през този уикенд му помага да увеличи преднината си в шампионата, като разликата им с Петер Солберг е от 10 точки. За нещастие за шведът, той ще трябва да избира между DTM и World RX през следващият месец. „ Крайният срок за подаване на заявка за Германия е до края на седмицата, като за в момента ме питата изключително по този въпрос. Не съм пропускал кръг от DTM от 15 години на сам, което прави избора още по-труден. Утре ще говоря с моите шефове за да разбера тяхното мнение по въпроса, решението е в техните ръце и аз ще го приема каквото и да е то.“

Завършилият на втора позиция Тими Хансен доминираше през целия уикенд, като в квалификациите постигна най-добър резултат. „ Колата ни работи много добре през целия уикенд имахме доста добри стартове“, заяви 24 годишния пилот на Team Peugeot-Hansen.

„ Искам да кажа че, съм много горд от моя брат Кевин, който спечели титлата в Euro RX. Винаги съм знаел за неговата доста добра скорост, много съм щастлив за него.“

press%2f2016_09_spa_baumanis_%28101%29

Отборът от World RX – Team Austria направи доста добро представяне със своите Fiesta RX Supercar автомобили, след като Тимур Тимерзянов и Янис Бауманис завършиха на трета и четвърта позиция. Това бе първият път в който и двата автомобила на отбора достигат до финалното състезание. Представянето е още по-впечатляващо, след като от Team Austria трябваше да подготвят ново шаси за Тимерзянов след инцидентът му във Франция.

„ Ние сме доволни от резултата имайки в предвид изключително тежкият сезон. Очакваме с нетърпение следващият кръг в Рига“, заяви шефа на отбора Макс Пушер.

Робин Ларсън, който кара частно подготвен автомобил Ауди, завърши на пета позиция поради повреда в една от гумите по време на финала. Пилотът на Volkswagen RX Йохан Кристоферсон първоначално завърши на трета позиция, но бе наказан с три места поради избутване.

Петер СолбергПетер Солберг завърши на седма позиция. „ Разочарование, е правилната дума от мен – обясни Солберг.

„Успяхме да преминем през квалификациите за да стигнем до полуфинала. Сесията започна добре, направих добър старт. Бях зад Льоб на спускането за обратният завой, когато Ларсън ме удари и взех завоя широко. От там нататък направих всичко по силите ми за да настигна Льоб и Ларсън, но не успях да се класирам за финала. Много съм разочарован, но вече започвам да гледам към следващото състезание.“

Двукратният шампион от DTM Тимо Шайдер, завърши на седемнадесетата позиция зад волана на Seat Ibiza-та на Munnich Motorsport. Кен Блок е осемнадесети, като трябваше да се бори през целия уикенд с даващата дефекти скоростна кутия след Q3.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.