12.06.2024

Закъснял подарък: Грьонхолм стартира в Швеция с Yaris WRC

Двукратният световен рали шампион Маркус Грьонхолм ще стартира отново в любимото си състезание – снежното „Швеция” през февруари. Маркус ще кара Toyota Yaris WRC, която е заявена като частен автомобил, но ще се обслужва от заводския тим на Toyota.

Грьонхолм и шведската легенда Стиг Бломквист са най-успешните пилоти в историята на снежното рали с по 5 победи, но сега Маркус отхвърли предположенията, че може да се бори за първото място.

Всъщност, Маркус е искал да кара в Швеция миналата година – участие, което е трябвало да е подарък за 50-ата годишнина на Грьонхолм. Но за негово съжаление Томи Макинен му отказал, защото в Toyota Gazoo Racing просто не са разполагали с достатъчно готови коли. Макинен потвърди това през септември.

И подаръкът за Маркус идва сега – малко преди той да навърши 51 години.

„Участието ми в Швеция ще е само за удоволствие, това е подарък за рождения ми ден, по страхотните отсечки на рали „Швеция” – обясни Маркус, който ще стане на 51 в седмицата преди началото на състезанието, по-точно на 5 февруари. – Имам много незабравими спомени от това състезание, тук взех първата си победа в световния шампионат през 2000. Сега ще участвам отново в това рали.

„Малко по-възрастен съм за рали пилот, така че ще карам с темпо, отговарящо на годините ми – допълни финландецът. – Но пък ще имам добра стартова позиция, зад всички останали с WRC коли, така че бихме могли да постигнем нещо…”

Грьонхолм, който ще кара с титулярния си навигатор Тимо Раутиайнен, вече има известен опит с Yaris WRC, тъй като участва в демонстрацията на тима, проведена на уличния етап в рали „Финландия” през 2017 година. А преди старта в Швеция, Маркус ще направи и тест на колата.

„Смятам да запиша колкото се може повече километри с колата, за да я опозная по-добре – допълни Грьонхолм. – Няма да губя време да настройвам колата сам, ще използвам най-подходящите настройки според Toyota.”

Босът на Toyota Томи Макинен заяви, че е любопитен да види какво ще направи Маркус в Швеция.

„Маркус може да е много бърз, особено когато става въпрос за Швеция, това е едно от ралитата, които той обича – обясни 4-кратният световен шампион. – С малко тестове той може да постигне добри резултати, ще е страхотно да го гледаме в това рали, в което той има толкова много успехи.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.