15.06.2024

Защо Мийк тества Skoda в Италия?

Бившият пилот в световния рали шампионат Крис Мийк записа двудневна тестова програма за Skoda в Италия. Някогашното протеже на легендата Колин Макрей кара Fabia R5 Evo, като изпитанията са част и от програмата на Michelin. От чешка страна няма официален коментар за наемането на Мийк за този тест близо до Сан Ремо, в северна Италия. Мийк също не коментира ангажимента си към Skoda.

Според източници, близки до Michelin, изпитанията са по поръчка на френския доставчик на гуми. Причината е, че в първия кръг от европейския рали шампионат този сезон – Рали ди Рома, екипажите, каращи с Michelin изостанаха в асфалтовата битка. Филип Мареш с Skoda се оказа най-напред от пилотите, използващи Michelin – но едва на 8-о място, на над 2 минути от победителя Алексей Лукянук, чийто Citroen беше с гуми на Pirelli.

В сряда Мийк кара на отсечката „Коле Оджия”, като според присъствали на теста той е карал от 9 часа сутринта до обед, а след това и цял следобед. На всеки 30 минути Мийк е правил по три минавания на етапа, което означава много навъртени тестови километри и много информация за работата на сликовете на Michelin.

В края на миналия сезон Крис Мийк беше освободен от тима на Toyota в WRC, а тази година двамата с навигатора му Себ Маршал стартираха в рали Legends Boucles a Bastogne в Белгия, като доминираха в състезание с Ford Escort RS1800. След това двамата трябваше да стартират с 4х4 версията на Mazda 2 в рали Whangarei в Нова Зеландия, но състезанието пропадна заради епидецията от коронавирус.

В края на миналата година Skoda обяви, че изтегля заводския си тим от WRC2, като този сезон компанията подкрепя Оливер Солберг. 18-годишният син на Петер Солберг за първи път стартира със заводска Skoda Fabia в рали Швеция тази година и не успя да се качи на подиума в WRC3, тъй като спука гума в последната отсечка. Все още няма информация каква подкрепа ще получи Солберг от Skoda до края на сезон 2020.

Сезонът в WRC се рестартира с рали „Естония” в началото на септември, но ограниченията за пътуване между Естония и Чехия ще попречат на чешкия екип да се яви в Тарту за състезанието.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.