23.06.2024

Защо наказанието на Макс е различно от това на Люис на „Силвърстоун”

Макс Верстапен беше наказан с преместване с 3 места назад на стартовата решетка на следващото състезание – Гран при на Русия. Санкцията е за удара му с Люис Хамилтън в първия шикан на „Монца”, при който колата на Макс се качи върху болида на световния шампион, двамата затънаха в зоната за сигурност и отпаднаха от Гран при на Италия.

Двамата вече записаха един подобен инцидент – на „Силвърстоун”. Там стюардите решиха, че вината е на Хамилтън и той беше наказан с 10 секунди, което обаче не му попречи да спечели състезанието. Сега обаче се оказа, че ситуацията е по-различна, тъй като и двамата отпаднаха и виновният – Верстапен, няма как да бъде санкциониран в рамките на Гран при на Италия.

„Ако двамата пилоти бяха продължили, то наказанието щеше да е добавяне на време, но това не стана – обясни директорът на състезанията във Формула 1 Майкъл Маси. – Тук отпаднаха и двете коли в един инцидент, а на „Силвърстоун” – само едната. Тъй като спряха санкцията няма как да бъде наложена.

„Затова този сезон, както е решението, одобрено от отборите, се налага преместване назад на стартовата решетка за следващата надпревара. Това важи в случаите, в които наказаният не успява да продължи в състезанието, в което е санкциониран.”

Санкцията, която получи Хамилтън на „Силвърстоун”, беше по-сериозна от обичайните 5 секунди, с които се наказват пилотите за удар. А трите места назад за Варстепан са най-малкото наказание от този род – преместване назад на стартовата решетка.

Все още е рано да се каже как тази санкция ще се отрази на шансовете на Верстапен в Сочи, но е сигурно, че той няма да може да стартира по-напред от 4-ото място и има сериозен шанс да изостане много зад Хамилтън в Гран при на Русия.

„Разочаровани сме от това наказание, но приемаме решението на стюардите – заяви шефът на Red Bull Кристиан Хорнър. – Според нас това, което стана между Макс и Люис, е чиста проба състезателен инцидент. И двете страни имат аргументи, но най-разочароващото е, че отпаднаха и двамата пилоти, които водят вълнуваща битка за световната титла.”

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Защо наказанието на Макс е различно от това на Люис на Силвърстоун

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.