30.05.2024

Защо падна рали Германия

Асфалтовото рали „Германия” стана поредната жертва на коронавируса в календара на световния рали шампионат за абсурдно развиващия се сезон 2020. Битката за титлата трябва да бъде рестартирана в началото на септември с новото рали „Естония”, като освен него бяха планирани още 4 състезания, така че годината да включва общо 8 ралита.

Но днес стана ясно, че „Германия” няма да се проведе, въпреки усилията на организаторите, които вече бяха свили ралито до това да се провежда само на територията на военната база „Баумхолдер”.

В интерес на истината, рали „Германия” беше под въпрос от момента, в който местната власт забрани провеждането на събития, които събират повече от 350 човека, но официалното анулиране на състезанието все още се чака от ADAC.

В същото време Томас Фос, шефът на ADAC Motorsport вече заяви, че организаторът на ралито няма как да осигури спазване на мерките за неразпространение на коронавируса на територията на „Баумхолдер”, която има радиус 80 километра.

Първоначалните планове бяха да се карат само дългата и късата версия на „Панцерплате”, а публиката да е малко, тъй като и без това достъпът до военната база е ограничен. Но явно и това е невъзможно.

„Германия” е част от WRC календара от 2002 година, като през 2009 не беше в световния шампионат, а ралито се утвърди като едно от най-трудните асфалтови състезания в историята. Най-успешният пилот в историята на ралито е 9-кратният световен шампион Себастиен Льоб, който между 2002 и 2010 спечели 8 поредни победи в Германия.

В последните години най-силно в Германия се представя настоящият световен шампион Ойт Танак, който взе три поредни победи от 2017 до 2019 включително.

Германия влиза в списъка на страните, чиито WRC ралита вече бяха отменени заради пандемията: Чили, Аржентина, Португалия, Кения, Финландия, Нова Зеландия, Уелс и Япония.

Най-вероятно „Германия” няма да получи заместник и сезонът ще бъде довършен с „Естония”, „Турция”, „Сардиния” и „Ипр”, като общо състезанията ще са 7.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.